Сервер: Вучић ставља до знања да не жели да буде упамћен као онај који је признао Косово као државу

ПОНОВО МУДРУЈЕ АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ЗА МУЋЕЊЕ СРПСКЕ ВОДЕ

* „Бајден ће можда покушати да даље ради на економској нормализацији односа Србије и Косова, у оквиру који је Трампова администрација потписала у септембру у Белој кући, што је веома мали корак у правом смеру

* „Лично мислим да је потребно променити Дејтонски устав БиХ. Мислим да тиме не би требало да се бави високи представник. Ипак, требало би да има надлежности да реагује ако би била нарушена независност државе, ако би претило њено разбијање са било чије стране

* Сервер очекује да САД буду мање толерантне и према руском понашању на Балкану него што су биле у прошлости. Сматра да моћ Русије као регионалне силе слаби и упозорава да би она у том слабљењу могла да постане опасна

________________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ стручњак за мућење српске воде – које и даље представљају као `америчког  професора Данијела Сервера` - изјавио је да ће бити великих промена у односу САД према Балкану.

       Навео је да ће се администрација новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена вратити традиционалнијој политици која подразумева подршку територијалном интегритету и суверенитету свих држава, укључујући Косово, Србију и Босну и Херцеговину.

       Наглашава да то не значи да ће Бајден игнорисати неке потезе администрације досадашњег председника Доналда Трампа.

       „Остаће при идеји да би односи Србије и Косова требало да буду нормализовани и можда ће покушати да даље раде на економској нормализацији, у оквиру које је споразум који је Трампова администрација потписала у септембру у Белој кући веома мали корак у правом смеру. Неће игнорисати све што је урађено у прошлости.

       Навео је да ће Косову и Србији бити лакше да остваре економску нормализацију ако то чине све земље Балкана, односно ако то не буде засновано само на билатералној основи.

       „Мислим да ће то бити настављено. Али очекујем и подстицај за постизање споразума Србије и Косова на политичком нивоу, и то заснованог на територијалном интегритету и суверенитету две државе. Нисам међутим сигуран да је то могуће постићи. Мислим да је посебно господин (Александар) Вучић сасвим јасно ставио до знања да не жели да буде председник Србије који Косово признаје као независну и суверену државу. А то је оно што је потребно за стварну нормализацију. Ако он на то није спреман, тај аспект ће бити одложен на велико разочарање косовских власти које, са друге стране, желе нормализацију такве врсте", додао је.

       И наставио: „Мислим да ће Бајденов принцип бити да САД усклади са Европом и да са њом заједнички делује у вези са свим питањима која се тичу Балкана, али и осталим попут Украјине и руским претњама на Балтику. Много је поља у којима ће Европа и САД обновити сарадњу“.

       Навео је да није оптимиста да ће споразум Косова и Србије бити постигнут у наредних неколико месеци.

       Сервер је навео да је подршка САД чланству Црне Горе у НАТО и Европској унији веома јасна, али да се у тој земљи сада формира влада која, како се чини, нема исту посвећеност у том смеру као претходне.

       Он је рекао да делује да је будућа црногорска влада декларативно за ЕУ и НАТО, али да су неки њени елементи више про-руски орјентисани.

       Поводом ситуације у БиХ, Сервер је, напоменувши да износи лично мишљење, рекао да је потребно променити Дејтонски устав.

       „Мислим да то могу учинити искључиво грађани Босне. Мислим да тиме не би требало да се бави високи представник. Ипак, требало би да има надлежности да реагује ако би била нарушена независност државе, ако би претило њено разбијање са било чије стране. Да то може брзо и ефикасно да се прекине", казао је.

       Навео је да је његово гледиште да ентитети и кантони губе своју сврху.

       „Мислим да би ствари много боље функционисале без ентитета и кантона, са централизованом влашћу у Сарајеву која би била задужена за преговарање и примену правних тековина ЕУ. Други ниво власти биле би општине које су показале да располажу много већим капацитетом за управљање од ентитета и кантона", додао је Сервер.

       Поводом спора Скопља и Софије, Сервер је рекао да је Балкан у целини веома ниско на листи америчких приоритета у овом тренутку, да су нешто боље котирана једино питања Косова и Србије и Босне и Херцеговине, док су Бугарска и Северна Македонија "потпуно ван фокуса".

       Сервер каже да је за очекивати да САД буду мање толерантне и према руском понашању на Балкану него што су то биле у прошлости.

       Додао је да моћ Русије као регионалне силе слаби и упозорава да би она у том слабљењу могла да постане опасна.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари