Шеф Пентагона: У Украјини је прекретница, морамо је боље наоружати, морамо копати дубље

У АМЕРИЧКОЈ АВИО-БАЗИ РАМШТАЈН У НЕМАЧКОЈ МИНИСТРИ ОДБРАНЕ НАТО О СПАСАВАЊУ КИЈЕВА

* Лојд ОСТИН: У нас гледају Украјинци. И Кремљ гледа у нас, а историја гледа у нас. Зато нећемо стати

* Договорили се о слању Украјини стотина немачких тенкова Леопард-2, али Берлин жели да у акцији учествују и Американци са својим тенковима Абрамс

* Портпарол Кремља Дмитриј ПЕСКОВ: „Видимо посвећеност драматичној заблуди да је Украјина у стању да оствари успех на бојном пољу. То је драматична самообмана Запада због које ће се више пута кајати

________________________________________________________

         КОНФЛИКТ на територији Украјине достигао је „тачку преокрета”, па је немогуће успорити са пружањем подршке Кијеву – рекао је Лојд Остин у америчкој авио-бази Рамштајн у Немачкој.

       Шеф Пентагона био је притом и јасан и директан:

        „Ово је прекретница <…> Сада није време за успоравање. Време је да копамо дубље. У нас гледају Украјинци. И Кремљ гледа у нас, а историја гледа у нас. Зато нећемо стати“.

       У Рамштајну су се окупили министри одбране земаља чланица НАТО, а један од њих - литвански министар одбране Арвидас Анусаускас – унапред је разгласио готово извесну главну одлуку скупа: сагласност о испоруци Украјини стотина немачких тенкова Леопард 2.

       Биће то, бар у првој фази, акција са немачким тенковима, али – без Немачке.

       Лист „Зидојче цајтунг“ објавио је да је Берлин спреман да и сам тенкове Леопард 2 стави на располагање Кијеву, али - под условом да Вашингтон испоручи Украјини своје тенкове Абрамс.

Француска хаубица Caesar на украјинском фронту 

       НАТО-министрима се, очекивано, прво обратио председник Украјине Владимир Зеленски. Путем видео везе је апеловао да Кијеву обезбеде нову партију наоружања и војне опреме.

       Потом је – такође очекивано – први реч узео Остин и рекао је да ће се подршка Украјини наставити „онолико дуго колико је потребно“.

       Портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков је, коментаришући скуп, указао је и упозорио:

       „Видимо посвећеност драматичној заблуди да је Украјина у стању да оствари успех на бојном пољу. То је драматична самообмана Запада због које ће се више пута кајати. Сигурни смо у то“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари