Саудијски престолоналедник Бајдену „набио на нос“ мучења у Абу-Граибу

ВРАТИО МУ ЗА ОПТУЖБУ ДА ЈЕ ЛИЧНО ОДГОВОРАН ЗА УБИСТВО НОВИНАРА ЏАМАЛА КАШОГИЈА

* Мухамед Бин Салман најавио да ће Саудијска Арабија – да би био надокнађен мањак руске нафте доступне Западу - повећати производњу производњу „црног злата“ са 10 милиона барела дневно на 13 милиона

* Амерички лидер je на смиту обећао да САД неће дозволити Ирану да направи атомску бомбу, а Русији да овлада Блиским истоком, али  ни ову прилику није пропустио да се „прослави“. Изговорио је: „Ми увек поштујемо егоизам америчких војника на Блиском истоку“

________________________________________________________

       САУДИЈСКИ престолонаследник Мохамед бин Салман је, одговарајући на наводе америчког председника Џоа Бајдена о његовој умешаности у убиство новинара Џамала Кашогија, подсетио америчког лидера на погрешне процене Вашингтона. Ово је Ројтерсу 16. јула открио један саудијски званичник.

        „Ријад је предузео све мере да спречи сличне грешке у будућности. Али, не треба заборавити да су Сједињене Државе такође направиле низ погрешних ствари, као што су инциденти у затвору Абу Граиб у Ираку“, цитира британска новинска агенције Ројтерс фактичког саудијског владара.

       Бин Салман је такође упозорио Бајдена на негативне последице покушаја да се наметну одређене вредности другим земљама, као што се десило у Ираку и Авганистану, где су САД доживеле неуспех.

       Бајден је у својој првој званичној посети Саудијској Арабији у оквиру своје блискоисточне турнеје.

       Кашоги је убијен 2018. године на територији саудијског конзулата у Истанбулу. Његово тело је раскомадано и уништено.

       Бин Салман је, нема сумње, имао у виду и 500-странични извештај Сената САД о мучењима у Абу-Граибу у којем се наводи да је суровост ЦИА у том затвору „излазила далеко изван дозвољеног законима САД“ јер су осумњичени поливани леденом водом и лишавани сна и на 180 сати.

       А и изјаву пуковника армије САД Феликса Родригеса, који је организовао убиство Че Геваре:

       „Администрација Џорџа Буша Млађег знала је за антиправно деловање ЦИА. Мучења су била усаглашена са свим институцијама власти у Вашингтону.  И демократе и републиканци били сагласни са примењиваним методама“.

       Саудијски престолонаследник је – иако је Бајдену, као што се види, „враћао лоптице“ – повукао и потезе који ће његовој земљи дати прилику да извуче корист из спремности Вашингтона да побољшава односе са Ријадом.

       Најавио је да ће Саудијска Арабија – да би био надокнађен мањак руске нафте доступне Западу - повећати производњу производњу „црног злата“ са 10 милиона барела дневно на 13 милиона.

       Бин Салман је овај потез повукао на отварању самита шефова држава Персијског залива и Сједињених Држава.

       Он је у марту одбио да разговара телефоном са Бајденом.

       Амерички лидер je на смиту обећао да САД неће дозволити Ирану да направи атомску бомбу, а Русији да овлада Блиским истоком, али  ни ову прилику није пропустио да се „прослави“.

       Бајден је изговорио: „Ми увек поштујемо егоизам америчких војника на Блиском истоку“.

        Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари