Сад би Американци да „проблем Украјине“ реше помоћу Атлантско-азијског НАТО

ПРЕКО FOREIGN AFFAIRS ЛАНСИРАНА ИДЕЈА ФОРМИРАЊА БЕЗБЕДНОСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У КОЈОЈ БИ БИЛA И ИНДИЈА

* Сврха формирања заједнице била би да се преко ње омогући неограничено присуство западне, пре свега америчке војске на територији Украјине

* Трупе „заједнице“ – које би биле како из земаља НАТО-а тако и из земаља које нису његове чланице – треба да прате активности руских трупа, помажу у обуци украјинских оружаних снага, да  надгледају сваки будући мировни споразум и да обезбеђују линију раздвајања ради „спречавања нове руске агресије“

* Предложене две варијанте за формирање овог антируског НАТО-2: одлуком Генералне скупштине УН или преко директног потчињавања тих „мировњака“ Атлантско-азијској безбедносној заједници. У другом случају би у Украјину ушле на позив кијевских власти

______________________________________________________

          ПРОБЛЕМ Украјине може решити формирање аналога НАТО чије трупе би ушле у ту земљу, сугерисали су Лиз Хауард, експерт за мировне операције УН и спољну политику САД, и Мајкл Едвард О'Хенлон, виши сарадник у Брукингс институту.

          У заједничком чланку написаном за лист Foreign Affairs навели су да такав аналог може да буде Атлантско-азијска безбедносна заједница, која ће укључивати многе чланице НАТО-а, Украјину и њене савезнике и разне неутралне државе.

Лиз Хауард

          Оценили су да Русија може приступити таквој алијанси само ако у њој дође до промене власти.

          Та заједница, по мишљењу Хауард и О`Хенлона, у блиској будућности треба да контролише и легитимише неограничено присуство западне војске на територији Украјине.

          Исти двојац напомиње да заједница може служити и за постизање других циљева - споразума између Јерменије и Азербејџана, за решавање миграционе кризе и борбу против тероризма.

          „Њене трупе – како из земаља НАТО-а тако и из земаља које нису његове чланице – треба да прате активности руских трупа, помажу у обуци украјинских оружаних снага, да  надгледају сваки будући мировни споразум и да обезбеђују линију раздвајања ради спречавања нове руске агресије. “, наводи се у публикацији.

Мајкл Едвард О'Хенлон

          Такву мисију у Украјини, како предлажу,могао би да предводи и представник неутралне земље, на пример, Индије, али сама мисија мора да укључује америчке трупе:

          „Присуство западне војске у Украјини је неопходно у функцији одвраћања. Трупе из Сједињених Држава и других земаља НАТО-а морају бити распоређене као део међународних снага, а САД бити спремне да се - у случају напада - заузму за њих, а самим тим и за одбрану Украјине“.

          Хауард и О`Хенлон предлажу две варијанте за формирање свог антируског НАТО-2: одлуком Генералне скупштине УН или преко директног потчињавања тих „мировњака“ Атлантско-азијској безбедносној заједници.

          У том случају би у Украјину ушле на позив кијевских власти.

           Foreign Affairs издаје америчка формално невладина организација Савет за спољне односе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари