Русија у СБ УН: Шмит није легитимно именован и то може створити хаос у БиХ

АМБАСАДОР САД: ИМЕНОВАЊЕ ШМИТА ЈЕ СВРШЕНА СТВАР – ДОВОЉНА ЈЕ ВЕЋИНА У ПИЦ  

* Василиј НЕБЕНЗЈА: «Именовање није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира, водиће у хаос и уништиће све позитивно у последњих 25 година. За Шмита је била потребна сагласност БиХ, па резолуција Савета безбеднсти УН. Ништа од тога се није десило.  Јесмо ли хтели овај сценарио кад смо потписали Дејтон?!»

* Ричард М. МИЛС, заменик америчког амбасадора у УН: Кристијана Шмита именовао је Савет за спровођење мира (ПИЦ) и то је довољно. Само се Русија успротивила његовом именовању, али ПИЦ одлуке не мора доносити једногласно. Ни Савет безбедности УН не мора одобрити именовање шефа ОХР да би он ступио на дужност

* Очекивано је наступио и амбасадор Кине у СБ УН Генг ШУАНГ: Нико не треба да се меша у унутрашња питања других земаља, укључујући и БиХ

_______________________________________________________

       РУСИЈА није сагласна с именовањем Кристијана Шмита за новог високог представника јер није легитимно и могло би угрозити све позитивно до сада постигнуто у БиХ, изјавио је на седници Савета безбедности руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

       "Именовање није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира, водиће у хаос и уништиће све позитивно у последњих 25 година. Јесмо ли хтели овај сценарио кад смо потписали Дејтон?!", упозорио је он.

       «Нисмо сагласни с потврдом именовања Шмита, процес је иначе транспарентан, логичан, уз сагласност БиХ, а онда иде резолуција Савета безбеднсти УН. Ништа од тога се није десило, потпуно друга слика", нагласио је он.

       Указао је да Управни одбор Савета за спровођење мира није ништа потврдио, те Савет безбедности УН није узео у обзир сатвове Русије и БиХ у вези с овим питањем.

Генг Шуанг

       «Компромиси су важни за Савет безбедности, а овде се избегавала дискусија о именовању и раду високог представника", указао је Небензја.

       Руски амбасадор је истакао да не треба заборавити да само људима БиХ припада суверенитет и да они треба да одлучују, а не било какав високи представник.

       Очекивано је наступио и амбасадор Кине у СБ УН Генг Шуанг.

       Он је нагласио да нико не треба да се меша у унутрашња питања других земаља, укључујући и БиХ.

       Напоменуо је да је Кина одувек поштовала суверенитет, независност и територијални интегритет БиХ.

       Генг је позвао политичке стране у БиХ да граде хармонију и политичко разумевање, те позвао и друге земље да помогну у томе.

       Никакво изненађење није био ни наступ Ричарда М. Милса, заменика америчког амбасадора у УН који је у име своје земље изнео тврдњу да је именовање новог високог представника у БиХ «готова ствар».

       Нагласио је да је Кристијана Шмита именовао Савет за спровођење мира (ПИЦ) и да је то довољно. Додао је да се само Русија успротивила његовом именовању, али да ПИЦ одлуке не мора доносити једногласно.

Ричард М. Милс

       Такође је рекао да Савет безбедности УН не мора одобрити именовање шефа ОХР да би он ступио на дужност. Додао је да САД подржавају ОХР који је од кључне важности за цивилну проведбу Дејтонског споразума.

       Такође је нагласио да још нису испуњени услови за затварање ОХР, те да ће се то десити тек када се спроведе "5+2 агенда".

       Милс је подсетио да се Русија 2008. усагласила са том агендом, а да сада тражи да се ОХР угаси.

Турковић: Није вријеме за одлазак високог

представника, морамо јачати институције БиХ

       Бисера Турковић, министар спољних послова БиХ, одржала је говор пред Савјетом безбједности УН током расправе о БиХ истичући да још није вријеме за затварање Канцеларије високог представника.

       «Желим да свима кажем да БиХ једва чека када ће се затворити Уред високог представника. Нажалост, тај дан још није стигао. Иако видимо напредак у одређеним областима, много тога морамо урадити", истакла је Турковић.

       И додала: «Морамо наставити јачати институције на државном нивоу. Наша пажња мора бити усмјерена ка томе».

       "Од највеће је важности да ОХР и високи представник наставе радити с људима и институцијама Босне и Херцеговине, као и с међународном заједницом, како би осигурали континуирани напредак Босне и Херцеговине ка постизању просперитетне и дјелотворне демократије, чврсто на свом путу ка евроатлантским интеграцијама", казала је Турковићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари