Руси у центру Соледара – пробили украјинску одбрану, опкољавају Бахмут и са севера

БАЈДЕН: БОРБЕ У УКРАЈИНИ СУ НА КРИТИЧНОЈ ТАЧКИ – РУСИЈА НЕМА НАМЕРУ ДА УСПОРИ

* Украјинци ће се наредних дана наћи на великим мукама јер ће им Руси пресећи пут који повезује Бахмут са Славјанском, а чим заврше чишћење Клешћејевке, која је југозападно од Бахмута, пресећи ће и пут који спаја Бахмут са Константиновком. А то значи да ће Украјинци у Бахмуту остати без снабдевања и морати или да га напуштају или да гину без шанси на успех

* Џо Бајден посебно нагласио да ће САД "помоћи Украјини да се одбрани од руских ваздушних удара". Према његовим речима, ПВО системи „Patriot“ су већ показали своју ефикасност у Украјини јер „функционишу, а Руси почињу да схватају да добро функционишу и много помажу“.     Нејасно је како, с обзиром на то да је Кијев објавио да су „припреме за њихов трансфер (у Украјину) тек почеле“

____________________________________________________________

       РУСКА војска је пробила украјинску одбрану града Соледара у Доњецкој Републици.

       Истовремено је преузела контролу над насељем Бахмутскоје, што значи и да настављају опкољавање Бахнута (Артјомовска) са севера. Такође: избила на периферију насеља Краснопољевка које се налази северозападно од Соледара. Са отвореном могућношћу угрожавања украјинског гарнизона у Северску са југа и југозапада.

       Украјинци ће се наредних дана наћи на великим мукама јер ће им Руси пресећи пут који повезује Бахмут са Славјанском, а чим заврше чишћење Клешћејевке, која је југозападно од Бахмута, пресећи ће и пут који спаја Бахмут са Константиновком. А то значи да ће Украјинци у Бахмуту остати без снабдевања и морати или да га напуштају или да гину без шанси на успех.

       Прву вест о слому украјинског фронта код Соледара објавио је Telegram канал WarGonzo Семјона Пегова који је можда најпознатије име у пулу руских донбаских ратних извештача, а такође је члан координационе групе за специјалну војну операцију.

       Пегов је објаснио да су јединице Оружаних снага Русије, које иза себе на том делу фронта имају тешке офанзивне операције, успеле да напредују ка центру Соледара.

       Пегов наводи и да је „непријатељ приморан да се повуче северно од центра“. Зато што су Руси успели да „пробију украјинске линије и са бока“.

       Пегов потврђује да украјинска армија трпи озбиљне губитке и на соледарском, а не само на бахмутском (артјомовском) фронту.

       Исто признање дошло је и из уста Алексеја Арестовича, саветника шефа кабинета Владимира Зеленског. Јер, и он је јавно рекао да се ради о „озбиљним губицима“.

       И Џо Бајден је оценио да су борбе у Украјини на „критичној тачки. Наводно зато што Русија не намерава да успори.

       Амерички председник на састанку свог кабинета  рекао да САД треба да учине све што је могуће да помогну Украјини у њеној конфронтацији са Русијом.

       Обавестио је сараднике и о свом „дугом разговору о ситуацији у Украјини“ са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

       Бајден је посебно нагласио да ће САД "помоћи Украјини да се одбрани од руских ваздушних удара".

       Према његовим речима, ПВО системи „Patriot“ су већ показали своју ефикасност у Украјини. Бајден је рекао да „они функционишу, а Руси почињу да схватају да добро функционишу и много помажу“.

       Нејасно је како, с обзиром на то да је Кијев објавио да су „припреме за њихов трансфер (у Украјину) тек почеле“.

       У заједничкој изјави (након телефонског разговора) Бајден и Шолц су открили да ће Сједињене Државе  Украјини испоручити оклопна возила пешадије Bradley, а Немачка „оклопњаке“ Marder.

       Такође: да ће Бундесвер дати Кијеву батерију ПВО-система Patriot.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари