Руси се организовано повукли из Красног Лимана, нова линија одбране испред Сватова

УКРАЈИНЦИ ЋЕ НАСТАВИТИ ДА НАПАДАЈУ СА СТРАНЕ КУПЈАНСКА, РЕДКОДУБА И БОРОВОГА

* Московски војни експерт, пуковник у пензији Јуриј КНУТОВ: „Обезбеђено је организовано повлачење из Лимана. Те јединице не иду у позадину, настављају одбрану на новим границама, што је изузетно важно. Цела ова операција је од суштинског значаја јер исцрпљује непријатеља, присиљава га да крвари и исцрпљује резерве. А ми пунимо своје резерве. Јединице формиране од мобилисаних ступиће у борбу крајем новембра“

___________________________________________________________

       МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да је малобројни гарнизон који је три протекле недеље бранио Красни Лиман добрио дозволу да га напусти и повуче се на нову „линију одбране“.

       Објаснило је да је постојала опасност да Лиман буде потпуно опкољен јер је украјинска војска на то `бацила` нове, свеже јединице па се однос снага додатно погоршао на руску штету. Са 4:1 на 6:1.

       Навело је да су Украјинци – у дану пре руског одступања из Лимана – на том фронту имали више од две стотине погинулих, плус -пет уништених тенкова и девет борбених возила пешадије.    

       Руски војни аналитичари претпостављају да ће Украјинци са стране Редкодуба, Купјанска и Боровога наставити своју офанзиву. И да ће њихови главни удари бити усмерени на Сватово и Кремену.

         А даљи циљ: удар на север Луганске Републике.

       Московски војни експерт, пуковник у пензији Јуриј Кнутов, поводом напуштања Красног Лимана рекао је:

       „Обезбеђено је организовано повлачење из Лимана. Те јединице не иду у позадину, настављају одбрану на новим границама, што је изузетно важно. Цела ова операција је од суштинског значаја јер исцрпљује непријатеља, присиљава га да крвари и исцрпљује његове резерве. А ми пунимо своје резерве“.

       Према речима Кнутова, мобилисани ће се појавити на фронтовима крајем новембра или почетком децембра. Дотад ће руске снаге бити у активној одбрани и изнуривати украјинску војску:

       „Након доласка тих појачања, вратићемо те територије и очистити их од украјинских снага“.

       Политички аналитичар Андреј Кошкин повлачење из Лимана назива прегруписање и исправном одлуком.

       Борис Рожин је критичкији у процени и указује да је напуштање Красног Лимана било „под непријатељским притиском“ и да Руси нису успели да на време обезбеди бокове јединицама које су браниле тај град, не дозвољавајући противнику да га заузме ни после неколико „чеоних удара“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари