Руси од 1. децембра артиљеријском ватром држе под контролом све путеве према Артјомовску

ПРЕУЗЕЛИ КОНТРОЛУ И НАД ЧЕТИРИ НАСЕЉА МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ НАЈЗНАЧАЈНИЈА КУРДЈУМОВКА

Вишецевни ракетни

бацачи Торнадо-С

* Курдјумовка је „капија“ за опкољавање Артјомовска са југа и југозапада и за даље напредовање према Часовом Јару које ће значити и директно угрожавање Краматорска у којем се налази украјинска команда „Исток“

* Сергеј ШОЈГУ: Током два протекла месеца допунску обуку је прошло више од 300.000 наших резервиста (укључујући добровољце). Формирали смо око 8.000 посада за руковање тенковима, другим борбеним возилима и сложеним артиљеријским и системе ПВО. Обука је извођена на преко сто полигона у Русији и Белорусији, а са резервистима је радило око 3 хиљаде инструктора

____________________________________________________________

       РУСКА војска значајно је потиснула Украјинце у борбама у Артјомовску (Бахмуту) и око њега.

       Толико да од 1. децембра потпуно или артиљеријском ватром контролише све путеве према том стратешки важном граду (до почетка ратних операција имао је око 78.000 становника) после чијег губитка ће снагама кијевске хунте бити много теже да бране Соледар (Руси већ држе његову половину), Краматорск и Славјанск.

       Контролу „свих путева“ потврдио је и саветник вд председника Доњецке Републике Игор Кимаковски.

       Руско напредовање дуж северозападног обода ДНР резултирало је и ослобађањем насеља Андрејевка, Белогоровка, Перше Травња и Курдјумовка.

       Министарство одбране РФ  је саопштило да су Укри у завршним борбама за Андрејевку имали више од 40 погинулих, а да су изгубили и два тенка и пет других оклопних возила.

       За Кијев је најтежи губитак Курдјумовке јер је она „капија“ за опкољавање Артјомовска са југа и југозапада и за даље напредовање према Часовом Јару које ће значити и директно угрожавање Краматорска у којем се налази украјинска команда „Исток“.

       Украјинци фактички губе на целом донбаском фронту (Руси нападају и Водјаное). А за режим Владимира Зеленског прави проблеми тек почињу.

       Руски министар одбране Сергеј Шојгу објавио је да је током два протекла месеца допунску обуку прошло више од 300.000 резервиста (укључујући добровољце). Поред осталог: да је формирано око 8.000 посада за руковање тенковима, другим борбеним возилима и сложеним артиљеријским и системе ПВО.

       Обуку су прошли на преко сто полигона у Русији и Белорусији, а са њима је радило око 3 хиљаде инструктора.

       Према његовим речима, Русија је у 2022-ој војни буџет повећала један и по пут.

"Малка" туче на 50 километара

       Шојгу је открио да су у ударе по украјинским ракетним и артиљеријским системима укључени вишецевни ракетни бацачи великог домета „Торнадо-С“ и топови „Малка“ домета 50 километара.

       И војни експерт Алексеј Леонков посебно апострофира улогу и значај артиљерије:

       „Артиљерија наноси највећу штету непријатељу. Потребна јој је прецизно навођена муниција са којом ће бити још убојитија“.

       И члан експертског савета Министарства одбране РФ Виктор Мураховски наглашава:

       „Малка са својим калибром од 203 милиметра се показала као најбоља. За њу, нажалост, још увек немамо навођене пројектиле. И Торнадо-С се одлично показао, као и самоходна хаубица Мста-С чија је производња сада повећана“.

         Од почетка специјалне војне операције, руска војска је уништила: 334 украјинска авиона, 177 хеликоптера, 2.592 беспилотне летелице, 391 противваздушни ракетни систем, 6.930 тенкова и других оклопних борбених возила и 905 вишецевних ракетних бацача.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари