Руси кренули у офанзиву на украјински „донбаски фронт“ – западно од Доњецка канонада не престаје

ЈУЖНО ОД ИЗЈУМА НАСТУПАЈУ НА ФРОНТУ ШИРИНЕ 30 КМ – НАДИРУ ПРЕМА СЛАВЈАНСКУ, ТУКУ КРАМАТОРСК

* Нешто ужи фронт отворен и на југу. Руси и армија ЛНР нападају значајно украјинско утврђење - Лисичанск

* Портпарол Министарства одбране РФ, генерал Игор КОНАШЕНКОВ: Наша авијација је уништила код Лавова војни логистички центар и велику пошиљку страног оружја које је у протеклих шест дана допремљено Украјини из Сједињених Држава и европских земаља

_____________________________________________________________

       РУСКА војска је почела офанзивна дејства против украјинског „донбаског фронта“ на који је кијевски режим послао своје најелитније јединице.

       Руси су јужно од Изјума наступали на фронту ширине 30 километара и овладали са три насеља која Украјинци нису напустили без борбе и губитака.

       Лево крило руског „северног фронта“ истовремено  је напредовало у правцу стратешки важног Слвјанска, града у којем је и почела борба за Доњецку Републику.

       Истовремено су руске јединице и армија Луганске Републике почеле напад на Лисичанск, важно украјинско утврђење.

       И на југу – око Гуљајпоља и Курахова такође се отворио фронт од 25 километара. Фронт који ће Украјинци тешко бранити.

       Армија ДНР и руске снаге кренуле су у напад и на украјинске утврђене положаје западно од Доњецка.

       У главном граду Доњецке Републике се током целог 18. априла чула „страшна канонада“ – грување артиљерије највећих калибара помешано са ракетним ударима по украјинским позицијама.

       Неки становници Доњецка по интернету пишу: „Ово је као да је судњи дан“.

       Моћне детонације одјекују и око Славјанска и Краматорска у којем је команда украјинског „донбаског фронта“.

       Све упућује на закључак да је почела велика артиљеријска припрема за велику офанзиву.

Америчко наоружање у војном

транспортном авиону за Украјину

       У истом дану је украјинска елитна специјална јединица (из резерве војног врха у Кијеву) претрпела потпуни пораз између Изјума и Славјанска. Имала је задатак да зађе иза леђа Русима који надиру према Славјанску, али је у окршају са руском Уралском ударном бригадом била потпуно разбијена, уз велике губитке. Заједно са делом украјинске 79. ваздушно-десантне бригаде.

       Велики број украјинских војника је заробљен, укључујући и високог официра за које се тврди да „поседује многе драгоцене информације“.

       Председник Украјине Владимир Зеленски објавио је да је почела битка за Донбас:

       „Руске трупе су започеле битку за Донбас, за коју су се дуго припремале. Значајан део руске армије је концентрисан за ову офанзиву“.

       Портпарол Министарства одбране РФ, генерал Игор Конашенков, потврдио је да је руска авијација уништила код Лавова војни логистички центар и велику пошиљку страног оружја које је у протеклих шест дана допремљено Украјини из Сједињених Држава и европских земаља.

       Према његовим речима, руска оперативно-тактичка авијација извела је током 18. априла ударе на 108 подручја концентрације људства и украјинске војне технике. Истовремено је оборила три украјинска авиона - два МиГ-29 и један Су-25 - као и 11 дронова у ваздуху.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари