Руси канонадом почели офанзиву на Купјанск, смрт својих 89 код Макејевке осветили смрћу 600 Украјинаца

ТАКО ТУКУ УКРАЈИНСКЕ ПОЛОЖАЈЕ ДА СЕ ЗЕМЉА КИЛОМЕТРИМА УОКОЛО „ТРЕСЛА И ШЕТАЛА“

Рат опет стигао до Купјанска (око 27.000 становника)

* За Украјинце је тренутно ипак најкритичније у Соледару и око њега. Руси већ контролишу све осим запада и северозапада тог града. Истовремено га опкољавају са севера и југа, тако да ће украјински гарнизон морати или да напусти Соледар или да се бори до последњег

* Пад Соледара, који се очекује у највише наредних 7-10 дана, најдиректније ће угрозити и украјинске позиције у Северску и Бахмуту (Артјомовску). Са губитком Соледара и Бахмута, Украјинци ће морати да своју одбрану пренесу на запад - на линију Славјанск-Краматорск-Константиновка-Дружковка

__________________________________________________________

       УКРАЈИНСКА поља коначно су замрзла и руска војска као да је већ почела једну од две офанзивне операције планиране за „зимску кампању“.

       Према информацијама које још нису сасвим потврђене, руска артиљерија, ракеташи и авијација цео 8. јануар су разарали украјинске утврђене линије испред града Купјанска (око 28.000 становника).

       Очевици су са лица места јављали да такве канонаде досад није било, да се „тресла и шетала“ земља километрима уоколо.

       Ово може бити увертира за руску офанзиву која би наредних недесља могла бити усмерена и према Јампољу и Красном Лиману.

       Постоје претпоставке да ће Руси ударити и са југа – према Угљедару, Гуљајпољу и Запорожју, главном граду истоимене области која је однедавно већински у саставу Руске Федерације.

       За Украјинце је тренутно ипак најкритичније у Соледару и око њега.

       Руси већ контролишу све осим запада и северозапада тог града.

       Истовремено га опкољавају са севера и југа, тако да ће украјински гарнизон морати или да напусти Соледар или да се бори до последњег.

       Пад Соледара, који се очекује у највише наредних 7-10 дана, најдиректније ће угрозити и украјинске позиције у Северску и Бахмуту (Артјомовску).

       Соледар је само 20 километара од Бахмута, а Руси су већ недељама дубоко у том граду и узимају „зграду по зграду“, претварајући  да у украјинско „војничко гробље без сахрана“.

       Са падом Соледара и Бахмута, Украјинци ће морати да своју одбрану пренесу на линију Славјанск-Краматорск-Константиновка-Дружковка.

       Да су Украјинци у тешкој ситуацији не само у Соледару, признао је и командант њихове Источне групе јединица Сергеј Черевати.

       Он се огласио пре руског „удара одмазде“ по двема базама украјинских снага у граду Краматорску, у којима је било више од 700 њихових бораца.

       Министарство одбране РФ је прецизирало  да је по њима изведен масовни ракетни удар и да је погинуло више од 600 украјинских војника.

       Навело је да је била „одмазда за Макејевку“ – за шест украјинских ракета по привременом логору руских снага код Мекејевке које су убиле 89 руских војника.

       Руски војни врх је објавио и да је његова ловачка авијација током 8. јануара оборила пет украјинских авиона: Су-27 у близини села Лозовое у Харковској области, Су-24 у близини Изјума, два Су-25 недалеко од Николајпоља и Новог Донбаса. Плус: један МиГ-29 у рејону насеља Весјолое у Доњецкој Републици.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари