Руси и са југа и са севера кренули на Северск, ко ће пре пасти – Бахмут или Марјинка?

КРЕМЉ ОДБИО ДА КОМЕНТАРИШЕ ТВРДЊУ КИЈЕВА ДА ЈЕ ПУТИН НАРЕДИО ОСЛОБАЂАЊЕ ДОНБАСА – ДО МАРТА

* Неки у Доњецку тврде да су Руси (падобранци и „вагнеровци“) у Бахмуту већ досад избацили из строја седам комплетних украјинских бригада (повлаче се са фронта кад 60 или више одсто њихових припадника буде убијено или рањено)

* Утицајни шпански дневни лист El Pais: Битка за Артјомовск постала је најкрвавија за читаво време сукоба. Концентрација Оружаних снага Украјине (на западу града и изван њега) је колосална. Артиљерија, прикривени камиони са горивом и тенкови концентрисани су у 20-километарској зони око тог дела града. Налазе се на првој и другој линији фронта - 2 км од руских положаја. Украјинци су ископали нове положаје за тенкове све до Краматорска

________________________________________________________

       ПОРТПАРОЛ Главне обавештајне управе  Министарства одбране Украјине Андреј Јусов изјавио је да је председник Русије Владимир Путин наредио команданту специјалне војне операције, генералу армије Валерију Герасимову, да до марта ослободи Донбас и око њега формира „зону безбедности“.

       Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, одбио је да коментарише „такве гласине“.

       Независно од тога да ли је „наредба“ била или није, чињеница је да су Руси узели Бахмут (Артјомовск) у потковицу, а да њихови јуришни одреди у том важном граду воде уличне борбе.

       Неки у Доњецку тврде да су Руси (падобранци и „вагнеровци“) у Бахмуту већ досад избацили из строја седам комплетних украјинских бригада (повлаче се са фронта кад 60 или више одсто њихових припадника буде убијено или рањено).

       Бахмут ће у наредних 7-10 дана пасти чак и ако војни врх у Кијеву, са својим америчким и британским туторима, не изда наредбу да оплуопкољених око 5000 њихових повуче на већ припремљене утврђене линије западно од тог града.

       Могуће је да ће тачка прелома бити пад последњег украјинског утврђења западно од Клешћејевке (она је југозападно сателитско насеље Бахмута).

         Битка за Артјомовск постала је најкрвавија за читаво време сукоба – објавио је утицајни шпански дневни лист El Pais.

       Шпански репортер је отишао на линију фронта – са украјинске стране – објавио да је битка за тај град „брутална“:

       „Концентрација Оружаних снага Украјине (на западу града и изван њега) је колосална. Артиљерија, прикривени камиони са горивом и тенкови концентрисани су у 20-километарској зони око тог дела града. Налазе се на првој и другој линији фронта - 2 км од руских положаја.Руске снаге настоје да опколе Артјомовск са севера – од Соледара, и са југа, користећи Курдјумовку као одскочну даску. Оружане снаге Украјине свуда спремају нове линије одбране. Украјинци су ископали нове положаје за тенкове све до Краматорска“.

       Неки Роман из 17. оклопне бригаде Оружаних снага Украјине рекао је шпанском репортеру: „Сада се сусрећемо са Русима и на удаљености од 40 метара. Тако нешто никада нисам видео“,

       Пред падом су и последње украјинске линије у Марјинки јер су Руси коначно заузели све високе зграде у западном делу града у којем је већ месецима много више украјинских војника него становника.

       Марјинка ће пасти брже, можда за највише 48 сати, али и не мора – ако Укри из Бахмута побегну.

       Руси су, иначе, из Соледара већ кренули на украјинске положаје на јужној периферији Северска.

       Руска војска истовремено почиње продор на југ од Кремене. Дакле: према Северску.

       Тактика је проверена: први тенкови Т-90 разнесу украјинске утврђене тачке а потом их заузима руска пешадија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари