Путин и Ердоган у Сочију о Украјини, Карабаху, Сирији и ступању Турске у БРИКС

РУСКИ ЛИДЕР: ТУРСКИ ТОК ЈЕ НАЈПОУЗДАНИЈИ ГАСОВОД И ЕВРОПА ЗА ТО ТРЕБА ДА ЗАХВАЛИ ТУРСКОЈ

* Владимир ПУТИН навео да је робна размена између РФ и Турске у прошлој години порасла 57 одсто, а да се за првих пет месеци 2022. чак – удвостручила

* Реџеп Тајип ЕРДОГАН иницирао „нову страницу у међусобним односима“ и нагласио: „Данас свет прати овај наш разговор у Сочију“

* У заједничкој изјави, објављеној по завршетку преговора, Путин и Ердоган су потврдили приврженост својих земаља територијалном интегритету Сирије и Либије

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и Турске - Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган – разговарали су у Сочију. У четири ока и у „уском кругу“.

       Руски лидер је најавио потписивање меморандума о развоју трговинских и економских веза између две земље.

       Навео је да је робна размена међу њима у прошлој години порасла 57 одсто, а да се за првих пет месеци 2022. чак – удвостручила.

       Путин је гасовод Турски ток је назвао једним од најважнијих за снабдевање Европе руским гасом.   

       - Турски ток, који смо пре неког времена завршили, данас је једна од најважнијих артерија за снабдевање Европе гасом. А Турски ток, за разлику од свих других праваца за снабдевање нашим угљоводоницима, ради како треба, ради ритмично, без икаквих кварова“, рекао је председник РФ.

       Путин је захвалио Ердогану на улози у постизању споразума о украјинском житу и о испорукама руске хране и вештачких ђубрива на „светска тржишта“.

       Председник Турске је рекао домаћину да две земље треба да отворе нову страницу у међусобној сарадњи:

       „Верујем да ће наши разговори отворити ту нову страницу. Она треба да укључи енергетску сарадњу, туризам и регионална питања“.

       Важна тема разговора била је и Сирија.

       „Борба против тероризма у региону је важна за нас. Данас свет прати овај наш разговор у Сочију“, рекао је турски лидер.

       Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да ће Путин и Ердоган разговарати о ситуацији у Нагорном Карабаху и Сирији.

       Осим тога, није искључио размену мишљења о ступању Турске у БРИКС.

       У заједничкој изјави, објављеној по завршетку преговора, Путин и Ердоган су потврдили приврженост својих земаља територијалном интегритету Сирије и Либије.

      Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари