Пукао украјински западнодонбаски фронт: почело бекство из Соледара

ТАЈ ГРАД ОСТАО БЕЗ ПУТНЕ ВЕЗЕ СА СЛАВЈАНСКОМ, А БАХМУТ СА ЊИМ И СЕВЕРСКОМ

* Портпарол Другог корпуса ЛНР Иван ФИЛИПОЊЕНКО: „У Соледару посматрамо масовно повлачење и бекство непријатеља из зоне вишеспратница. Командант украјинске 61. посебне механизоване бригаде са позивним знаком Лижник (Скијаш) поставио задатак потчињеним командантима батаљона током ноћи да организују повлачење преосталих и преживелих војника из града“

* Оснивачруске приватне војне компаније „Вагнер“ Јевгениј ПРИГОЖИН изјавио да се његови момци боре за зграду градске управе Соледара и да се у том граду боре само они. Убрзо потом рекао и да је пробијена  украјинска главна линија одбране у Соледару и да су одбројани дани „укро-гарнизона“

___________________________________________________________

       РУШИ се украјинска западнодонбаска одбрамбена вертикала Северск-Соледар-Бахмут (Артјомовск).

       Прва је – по информацијама које још нису званичне – пукла карика коју је руска војска најсистематичније разбијала.

       Соледар који је већ остао без путне везе са Славјанском.

       Прво је портпарол Другог корпуса  ЛНР Иван Филипоњенко објавио:

       „У Соледару посматрамо масовно повлачење и бекство непријатеља из зоне вишеспратница. Командант украјинске 61. посебне механизоване бригаде са позивним знаком Лижник (Скијаш) поставио задатак потчињеним командантима батаљона током ноћи да организују повлачење преосталих и преживелих војника из града. А та јединица је била главна у одбрани Соледара“.     

Овако су Руси продирали у Соледар

       Убрзо потом је војни аналитичар Јуриј Подољака објавио да су одреди руске приватне војне компаније „Вагнер“ успоставили контролу над насељима Опитное, Краснаја Гора и Парасковиевка код Бахмута. Контролом над два последња – Руси пресецају саобраћајницу која повезује Бахмут са Соледаром и Северском.

       Можда ће Русима бити потребна два или три дана да учврсте контролу над поменутим насељима, али је чињеница да је од Соледара до Бахмута само је 20 километара.          

       То је, у сваком случају, велики успех јер Украјинци – ако не желе да буду потпуно опкољени – морају бежати из Соледара.

Јевгениј Пригожин са

делом своје војске

       За који дан се пред истим избором може наћи и украјински гарнизон у Бахмуту.

       У Кијеву зато већ говоре су Оружане снаге Украјине већ при крају са „резервним снагама“ и да ће ускоро морати да се доносе „непопуларне одлуке“.

       Оснивач „Вагнера“ Јевгениј Пригожин  изјавио је да се његови момци боре за зграду градске управе Соледара и да се у том граду боре само они.

       Пригожин је убрзо потом рекао да је пробијена украјинска главна линија одбране у Соледару и да су одбројани дани његовог „укро-гарнизона“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари