Politico: Европа у односима са Америком прелази из статуса партнера у статус вазала

ПОРТУГАЛСКИ ЕКСПЕРТ БРУНО МАЦАЕС:  ЕУ ВИШЕ НИЈЕ ИГРАЧ, ВЕЋ ПОЉЕ ЗА ИГРУ ЗА АМЕРИКАНЦЕ

* Вашингтон се већ осећа рањивим јер Кина сада премашује 70 одсто америчке производње, док СССР никада није премашивао 40 одсто

_____________________________________________________

       ЕВРОПА је за Сједињене Државе постала поље за игру јер Вашингтон више не сматра потребним да води рачуна о интересима својих иностраних партнера – оценио је португалски политиколог Бруно Мацаес у ауторском чланку написаном за лист Politico.

       И нагласио Европљани постепено губе независност у корист Вашингтона, што води слому трансатлантске заједнице.

       Мацаес је уверен да је Европа сада важна за Сједињене Државе у њиховом сукобљавању са Русијом и Кином.

       Позвавши се и на недавну изјаву историчара Лука ван Миделара, написао је да Европа у односима са Америком прелази из статуса партнера у статус вазала.

       Мацаес је навео да исти став дели и први генерални секретар Европске службе за спољне односе Пјер Вимон који сматра да „концепт вазалне Европе постаје све реалнији“.

       До тога доводи неколико разлога. Пре свега, промене у конфигурације снага у светској арени, где је Кина заменила Русију као главног противника Америке.

       Мацеас објашњава: „Европа је сада далеко од центра догађаја. Супротно њој, Јапан и Индија су постали важнији. Поред тога, Европљани више немају исти економски и војни потенцијал, па је мало вероватно да би у случају напада Русије или Кине могла сама да им се одупре“.

       По његовој процени, Вашингтон се већ осећа рањивим јер Кина сада премашује 70 одсто америчке производње, док СССР никада није премашивао 40 одсто.

       „Појава равноправног ривала довешће до тога да Америка постаје све мање издашна, а много више меркантилна“.

       Мацеас закључује да се Сједињене Државе на свом „животном путу“ крећу ка новом, узбудљивом хладном рату, док ће се Европа вероватно суочити са својим геополитичким заласком.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари