Партнерство Француске и Немачке пуца по шавовима – хоће ли пући и ЕУ?

ПАРИЗ ПОСЕБНО ЉУТИ НАМЕРА ШОЛЦА ДА БУНДЕСВЕР ПРЕТВОРУ У НАЈЈАЧУ ВОЈСКУ У ЕУ

* Америчка новинска агенција Bloomberg поводом поседњег сусрета Емануела Макрона и Олафа Шолца: „Смејали су се и позирали фоторепуртерима, али је у атмосфери сусрета била хладноћа. Баналне фразе о будућој сарадњи у области одбране и енергетике биле су у супротности са тензијама које су настале током ручка

Једна од главних контрадикција у односима између земаља је одбрамбена политика Европске уније. Према пројекту Future Combat Air System, планира се развој млазних ловаца шесте генерације, који би до 2040. године требало да замене шпанске ЕФ-16 Хорнете, француске Рафале и немачке Тајфуне. Макрон је дуго био заговорник овог пројекта, настојећи да постигне што већу независност од Сједињених Држава

* Неки у ЕУ сматрају да су проблеми у односима Берлина и Париза у великој мери последица амбиција Макрона, који жели да постане неформални лидер ЕУ. Немци су против јер је у немачко-француском тандему годинама постојала „опрезна хегемонија” Немачке на челу са Ангелом Меркел

__________________________________________________________

       ОДНОСИ између Немачке и Француске пуцају по шавовима.

       Међу њима се у последње време нагомилало много противречности и трзавица, које неће бити лако превазићи.

       Раније се осовина Берлин-Париз сматрала основом стабилности Европске уније, а иступањем Велике Британије из ЕУ - партнерство две локомотиве Уније постало је још значајније.

       Међутим, сада имају све више замерки једна према другој.

       Америчка новинска агенција Bloomberg је поводом поседњег сусрета Емануела Макрона и Олафа Шолца указала:

       „Смејали су се и позирали фоторепуртерима  у Паризу, али је у атмосфери сусрета била хладноћа. Баналне фразе о будућој сарадњи у области одбране и енергетике биле су у супротности са тензијама које су настале током ручка, открили су они који су му присуствовали“.

       Посебно непријатан моменат било је Макроново избегавање заједничке конференције за новинаре. Утолико непријатније што је Шолц са собом у Париз довео велики број новинара.

       Одлагање годишњег билатералног састанка влада две земље додатно је усијало ситуацију. Био је планиран за крај октобра у француском граду Фонтенблоу, али Париз и Берлин нису могли да се договоре око текста заједничке завршне изјаве.

       У почетку је Олаф Шолц, чак и пре него што је постао канцелар, сматран идеалним кандидатом за јачање осовине Берлин-Париз. Имао је дугогодишње везе са француским елитама, укључујући и самог Макрона. Осим тога, сматран је наследником курса Ангеле Меркел.

       Али, онда је нешто кренуло по злу.

       Bloomberg наводи: „Макрон воли дугачке говоре и китњасте фразе, док Шолц, као и Меркелова пре њега, преферира суштинске дискусије. Међутим, код Меркелове је француски лидер увек могао да нађе компромис. Чини се да је са Шолцом постало теже. Макрон полако схвата да Шолц и његов тим не сматрају Француску приоритетним партнером“.

       Претходно је Шолц избегао дуго планирани телефонски разговор са француском премијерком Елизабет Борн. Вадио се на ковид, али је истог дана је путем видео линка најавио наставак деловања Фонда за стабилизацију привреде, обећавши да ће немачким компанијама и домаћинствима исплатити 200 милијарди евра енергетских субвенција.

       За Париз је то било изненађење.

       Bloomberg открива: „Француски званичници су приватно изразили забринутост да ће немачки пакет помоћи довести до још већег економског расцепа“.

       У Паризу су се залагали да се цела ЕУ договори о ограничавању цене гаса, а не да свака земља својима обезбеђује додатну помоћ.

       Једна од главних контрадикција у односима између земаља је одбрамбена политика Европске уније.

       Према пројекту Future Combat Air System, планира се развој млазних ловаца шесте генерације, који би до 2040. године требало да замене шпанске ЕФ-16 Хорнете, француске Рафале и немачке Тајфуне.

       Макрон је дуго био заговорник овог пројекта, настојећи да постигне што већу независност од Сједињених Држава.

       „Немачка и неке друге чланице ЕУ то су виделе пре свега као покушај француских компанија да ојачају свој утицај. Упркос охрабрујућим изјавама француских и немачких министара одбране, њихове земље разматрају могућности да то ураде саме. Ако пројекат не успе, француска компанија Dassault Aviation SA ће сама направити нови ловац, док ће се Немачка вероватно окренути увозу из Америке.

       Париз и Берлин се нису сложили ни поводом антиракетног штита који би покривао већи део Европе. Према плану, неопходне су заједничке куповине система ПВО. Половина земаља ЕУ подржала је иницијативу. Француска се успротивила.

       Париз се плаши „наставка трке у наоружању у Европи“ а такође жели да се држи сопствених система противваздушне одбране.

       Осим тога, Французи су били незадовољни чињеницом да је Берлин понудио да користи опрему америчке и израелске производње, уместо да је купи од француских и италијанских колега.

       Још један камен спотицања је жеља Немаца да се врате пројекту нафтовода MidCat који би ишао од Иберијског полуострва до северне Европе. Берлин, настојећи да смањи зависност од руског гаса, тражи алтернативне путеве снабдевања. Међутим, у Паризу не желе да улажу у тај пројекат, верујући да се неће исплатити.

       „Отуђење између Берлина и Париза представљаће озбиљну претњу кохезији са ЕУ. Дошло је време да се интензивно ради на њиховим односима“, оценио је немачки лист “Зидојче Цајтунг“.

       Французи посебно нису били задовољни Шолцовом намером да Бундесвер претвори у најмоћнију војску у Европи.

       Париз себе сматра главним стубом европске одбране јер је Француска и стална чланица Савета безбедности УН и нуклеарна сила са најмоћнијом војском у ЕУ.

       Поврх свега, Макрон планира да ЕУ обезбеди стратешку аутономију. Немци су се сложили са тим, али невољно.

       Французима се није допао ни Шолцов предлог, изнет у Прагу, о ширењу ЕУ не само на Западни Балкан, већ и на рачун Украјине, Грузије и Молдавије. Француска се томе противи.

       Неки у ЕУ сматрају да су проблеми у односима Берлина и Париза у великој мери последица амбиција Макрона, који жели да постане неформални лидер ЕУ. Немци су против јер је у немачко-француском тандему годинама постојала „опрезна хегемонија” Немачке на челу са Ангелом Меркел.

       Ако се француско-немачки тандем распадне, то може бити и крај Европске уније.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари