Немачка пристала да врши притисак на Русију да не одустаје од транзита гаса преко Украјине

НАГОДБА: ВАШИНГТОН ВИШЕ НЕЋЕ ПРЕТИТИ САНКЦИЈАМА ГАСОВОДУ СЕВЕРНИ ТОК-2

* Немачка се обавезала и да ће постепено повећати улагања у украјински `зелени фонд` до милијарду долара како би Кијеву помогла прелазак на чисту енергију

* Цевоводи Северног тока у перспективи ће се гористи за експорт руског водоника у Немачку и ЕУ

__________________________________________________

       БЕРЛИН и Вашингтон су се коначно нагодили поводом гасовода Северни ток-2 који спаја балтичке обале Немачке и Русије.

       Американци су одустали од претњи санкцијама немачким учесницима у пројекту, а Берлин се обавезао да ће предузимати `потребне мере` да спречи Москву даиспоруке гаса користи „као енергетско оружје против Украјине“.

       „Мере“ – како је пренела америчка новинска агенција Bloomberg - могу укључивати и немачке санкције против руског извоза енергије.

       Немачка се обавезала и да ће постепено повећати улагања у украјински `зелени фонд` до милијарду долара како би Кијеву помогла прелазак на чисту енергију.

       Берлин ће такође реализовати  енергетске пројекте са Кијевом у које ће уложити око 70 милиона долара.

       Немачка се обавезала и да утиче на Москву да споразум о транзиту руског гаса кроз Украјину, који истиче 2024. године, продужи најмање на десет наредних година.

       Све је ово Ангела Меркел минулих дана у Вашингтону договорила са Џоом Бајденом.

       Али, иако се то на први поглед не уочава – Северни ток-2 је само део ширег немачко-америчког „климатско-енергетског партнерства“.

       За Немачку је руски гас од изузетне важности у наредних 20 година које ће бити прелаз на „зелену енергетику“. Зато је бос Nord Stream 2 AG Матијас Варниг изјавио: да ће најдуже до 2030. са руским гасом почети да стиже и руски водоник, а да ће касније тим цевоводом тећи само водоник.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари