Након Бајденових претњи - у балтичким водама Данске оштећена три крака Северног тока

И ВРХ ПОЉСКЕ ЈАВНО МАШТАО О ДЕМОНТАЖИ СЕВЕРНОГ ТОКА-2 - КРЕМЉ ТРАЖИ ХИТНУ ИСТРАГУ

* Данска поморска управа саопштила да је 26. септембра увече дошло до цурења гаса у близини Северног тока 2. Немачки лист Der Tagesspiegel објавио да је могуће да се ради о „намерној саботажи која је проузроковала нагли пад притиска у гасоводу (Северни ток-1)“

* Московски експерт за енергетику Игор ЈУШКОВ: Када се нешто догоди на три цевовода одједном, то тешко може бити несрећни стицај околности. Фактички је немогуће случајно сидром закачити сва четири цевовода иако су међусобно прилично близу. Генерално, ово иде на руку само Сједињеним Државама јер на овај начин спаљују мостове гасне сарадње Европе и Русије

_________________________________________________________

       ЏО Бајден је пре пола године рекао да ће „руска агресија“ на Украјину довести до тога да гасовода Северни ток-2 једноставно неће бити.

       Недавно се и са врха Пољске чуло да  „једноставно треба демонтирати Северни ток-2.

       До демонтаже није дошло, али је дошло до механичких оштећења на оба цевовода Северног тока-1, а могуће је и Северног тока-2.

       У данским `економским водама` Балтика.

       Немачки лист Der Tagesspiegel објавио је да је могуће да се ради о „намерној саботажи која је проузроковала нагли пад притиска у гасоводу (Северни ток-1)“.

       Данска поморска управа саопштила је да је 26. септембра увече дошло до цурења гаса у близини Северног тока 2. Убрзо потом је регистрован пад притиска у оба крака гасовода Северни ток 1.

       У међувремену је шведска управа за поморство забележила „два цурења гаса у ексклузивним економским зонама Данске и Шведске“.

       Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина, изјавио је да Кремљ тражи „хитну истрагу“ и да је „крајње забринут насталом ситуацијом“:

       „Информације о ванредној ситуацији са Северним током стигле и од Гаспрома и од компаније оператера. Реч је о уништењу цеви у данској економској зони. Ради се о неком разарању у цеви, још није јасно каквом“.

       Московски стручњак за енергетику Игор Јушков оценио је:

       „Једина земља која би могла имати користи од избацивања из игре два руска гасовода одједном су Сједињене Државе. Притисак је истовремено опао у оба цевовода Северног ртока-1 и у једном Северног тока-2. Немачки медији пишу о могућој саботажи и уништењу без преседана.

       - Да је оштећен само један цевовод – то би се, наглашава Јушков, могло сматрати техничким кваром до којег је могло доћи због фушераја при заваривању спојева цеви, последицом механичког оштећење анкером или... Али, када се нешто догоди на три цевовода одједном, то тешко може бити несрећни стицај околности. Фактички је немогуће случајно сидром закачити сва четири цевовода иако су прилично близу један другом. Треба имати у виду раније претње из Сједињених Држава“.

       Јушков посебно наглашава: „Генерално, ово иде на руку само Сједињеним Државама јер на овај начин спаљују мостове гасне сарадње Европе и Русије. Поправка на цевоводима биће дуга. Европљанима је било важно да задрже барем техничку могућност дотока руског гаса у случају ванредних ситуација“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари