Нафта опет тече „Дружбом“ – Мађарска и Словачка преузеле плаћање транзитне таксе Украјини

МАЂАРСКИ MOL И СЛОВАЧКА SLOVNAFT БЕЗ КОЛЕБАЊА КРЕНУЛИ У ПРЕГОВОРЕ СА УКРТРАНСНАФТОМ

* Брзина којом су одреаговали из Будимпеште и Братиславе нимало не изненађује. Мађарска и Словачка практично 100-процентно зависе од руске нафте...

______________________________________________________________

         МАЂАРСКА компанија MOL и словачка Slovnaft  самостално су платиле транзит нафте нафтоводом Дружба кроз Украјину.

       Мађарски медији наводе да је MOL пристајањем на плаћање транзитне таксе Украјинцима обезбедио нешто за себе много важније:

        „Према обећању Украјинаца, испорука сирове нафте, која је пре неколико дана обустављена због санкција прихвати уплату руске Трансњефти, биће настављена већ за који дан”.

       Са  сличним саопштењем огласила се и словачка компанија, која јеУкртранснафти већ пребацила новац за транзит сирове нафте нафтоводом Дружба. 

       MOL и Slovnaft већ су затражили преговоре са украјинском и руском страном о могућности идентичног плаћања транзитних такси док год је Русија под санкцијама ЕУ.

       Руска компанија Трансњефт је 9. августа прецизирала да је Укртранснафта још 4. августа обуставила пумпање руске нафте кроз јужни крак система нафтовода „Дружба“ према Мађарској, Чешкој и Словачкој.   

       У међувремену је објављено да је нафта већ кренула „према Словачкој“...

       Брзина којом су одреаговали из Будимпеште и Братиславе нимало не изненађује. Мађарска и Словачка практично 100-процентно зависе од руске нафте...

        Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари