Москва и Пекинг праве најважније и најсложеније партнерство нашег времена

И ПУТИН И СИ СУ СВЕСНИ КОЛИКО ЈЕ ТЕШКА ЊИХОВА МИСИЈА: ДА УНИШТЕ ДИКТАТУРУ У СВЕТСКИМ ПОСЛОВИМА

* Русија и Кина никада не могу да створе "вертикални" тип односа између себе - у томе је сложеност њиховог партнерства и у томе је његова снага

* Нема сумње да ће три Сијева дана у Москви означити нову етапу у развоју партнерства које је од пресудног значаја за цео свет

________________________________________________________

        Аутор: Тимофеј БОРДАЧОВ, програмски директор Међународног дискусионог клуба „Валдај“

        ОДНОС Русије и Кине је истовремено најважније и најсложеније међународно партнерство нашег времена.

        Важно је и зато што само те две силе имају (свака) комбиновану способност да се одупру Западу. А најсложеније због чињенице да се њихов међусобни однос може заснивати само на једнакости.

        Историја међународне политике учи да је то најређа врста блиских односа.

        Штавише, пракса међудржавних односа такву блискост заправо не познаје. Јер, СССР и САД били су у савезничким односима током Другог светског рата, Русија и Француска на почетку Првог светског рата, а Русија и Велика Британија у борби против агресивних планова Наполеона. Само, у тим случајевима су велике силе удруживале снаге у ратним усаловима.

        Савремено партнерство Русије и Кине је мирнодопско партнерство, у томе је његова главна разлика од наведених примера. П

        То партнерство од самог свог почетка није усмерено ни против кога у међународном окружењу. Није ни данас иако је атмосфера у светској политици олујна, а вероватноћа краја ере релативног свеопштег мира врло изгледна.

        Русија и Кина никада не могу да створе "вертикални" тип односа између себе - у томе је сложеност њиховог партнерства и у томе је његова снага.

        Стога су се чланци Владимира Путина и Си Ђинпинга, написани и објављени пре неки дан у Москви и Пекингу, суочили са веома тешким задатком: да оцртају не само јединство погледа на главна питања билатералних односа и светске политике, већ и нијансе приступа две стране њиховом решавању.

        У међународним односима, Кина и Русија се суочавају са оним што Си Ђинпинг назива „деспотизмом“, а Владимир Путин „одлазећом доминацијом“ Запада.

        Веома је важно што су кинески и руски лидери свесни колико је титанска њихова мисија да униште диктатуру у светским пословима.

        Руска економија се сада, додуше са тешкоћама, окреће ка Кини и остатку Азије. Задатак лидера био је да одреде стратегију даљих односа.

        Сама чињеница је до овако великог догађаја дошло у време када је Русија под огромним притиском Запада већ одређује јединственост кинеско-руских односа.

         Нема сумње да ће три Сијева дана у Москви означити нову етапу у развоју партнерства које је од пресудног значаја за цео свет.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари