Мелер: Америка се мора помирити с тим да постоје и друге велике силе

БИВШИ ДРУГИ ЧОВЕК ДАНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: СВЕ СЕ МЕЊА СА ПУТИНОВОМ СПРЕМНОШЋУ ДА РФ БРАНИ СВИМ СРЕДСТВИМА  

Јорген Орстрем Мелер

* Бивши државни секретар Министарства спољних послова Данске Јорген Орстрем МЕЛЕР за амерички магазин The National Interest: САД ће, пре или касније, морати да прихвате нову реалност у којој постоје друге велике силе које не желе да играју по правилима Запада

_____________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе морају променити спољну политику након изјаве руског председника Владимира Путина о спремности да брани своју земљу свим средствима – написао је на страницама специјализованог америчког магазина The National Interest  бивши државни секретар Министарства спољних послова Данске Јорген Орстрем Мелер.

       Објаснио је да Вашингтон има обавезу и „велику прилику“ да преиспита свој приступ спољној политици, да се помири са мултиполарношћу света и заустави хаос на планети, који је у великој мери изазван лошим управљањем у Сједињеним Државама и Европи.

       Мелер сматра да ће САД, пре или касније, морати да прихвате нову реалност у којој постоје друге велике силе које не желе да играју по правилима Запада.

       Путин је раније, 21. септембра, указао да САД, Велика Британија и Европска унија гурају Украјину да пренесе војне операције на територију Русије.

       Појаснио је да се нуклеарнима уценама служи Запад јер неки представници тих држава говоре о прихватљивости употребе нуклеарног оружја против Русије.

       Путин је упозорио да ће Москва у случају претње Русији употребити сва средства која јој стоје на располагању.

       Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков је 26. септембра оценио да Сједињене Државе постају све нервозније и агресивније у конфронтацији са Русијом.

       Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да западне земље, нарочито САД, на цео свет гледа као на сопствено двориште.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари