Мекгрегор: Американци не треба да се изненаде ако избије рат између Русије и САД

БРИТАНСКИ ПУКОВНИК РИЧАРД КЕМП: РУСИЈА ДОБИЈА РАТ ЗА ДОНБАС И ИСТОК УКРАЈИНЕ

* Бивши саветник пефа Пентагона Даглас МЕКГРЕГОР: Кијев - упркос очекивањима САД - није успешан на бојном пољу. Претрпео је не само огромне војничке губитке, већ је изгубио и велику количину наоружања и опреме, укључујући и оружје које му је обезбедио Запад. Зато, потпуно предвидљиво, фрустрација Вашингтона неспособношћу колективног Запада да заустави талас украјинских пораза расте. У ствари, та фрустрација се брзо претвара у очај

________________________________________________________

        ГЕНЕРАЛИ се и на Западу углавном баве каријерним и политичким калкулацијама, а понеки пуковник се усуди да изговори и „краљ је го“.

        Пуковник британске армије Ричард Кемп рекао је Sky News да ће Русија победити Украјину. Бар у рату за Донбас и области око њега.

        Притом је указао: „Ми на Западу на сукоб гледамо очима украјинског Генералштаба, не обраћајући пажњу на позицију Русије. То врло често искривљује слику онога што се дешава. Док ми разговарамо, Руси чине све да преузму контролу над целим Донбасом и источном Украјином. У томе су, нажалост, веома успешни. Они артиљеријом нокаутирају Украјинце, продиру полако и дуго, али на крају, авај, мислим да ће успети на истоку Украјине“.

        Познати амерички пуковник – бивши саветник шефа Пентагона Даглас Мекгрегор – оценио је да су САД озбиљно потцениле Русију у сукобу са Украјином.

        То је у чланку написаном за The American Conservative објаснио овако:

        „Супротно раним надама и очекивањима, Русија није крахирала изнутра и није устукнула пред колективним захтевима Запада за промену режима у Москви. САД немају успеха у конфронтацији са Русијом. Вашингтон је потценио кохезију руског друштва, скривени војни потенцијал Москве и њен имунитет на економске санкције Запада“.

Ричард Кемп

        Мекгрегор је у овом копнтексту навео да су САД протеклих деценија војну моћ користиле у сукобима са слабим противницима у земљама у развоју, а да је сада све друкчије:

        „Бела кућа користи Украјину за борбу против Русије. Али, Кијев - упркос очекивањима САД - није био успешан на бојном пољу. Претрпео је не само огромне војничке губитке, већ је изгубио и велику количину наоружања и опреме, укључујући и оружје које му је обезбедио Запад. Зато, потпуно предвидљиво, фрустрација Вашингтона неспособношћу колективног Запада да заустави талас украјинских пораза расте. У ствари, та фрустрација се брзо претвара у очај“.

        Мекгрегор упозорава да САД и НАТО очајнички желеле победу над Русијом, упркос невољности неких земаља у алијанси да украјински сукоб претворе у свеопшти рат са Москвом:

         „Ни ми ни наши савезници нисмо спремни за свеобухватни рат са Русијом, било регионално или глобално. Американци не треба да буду изненађени ако избије рат између Русије и Сједињених Држава. Бајденова администрација и њене присталице из обе странке чине све што могу да се то догоди“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари