Медведчук: Излаз из украјинске кризе заједно треба да пронађу Москва и Вашингтон

ВОДЕЋИ УКРАЈИНСКИ ОПОЗИЦИОНИ ПОЛИТИЧАР: РУСИЈА СЕБЕ НЕ СМАТРА ГУБИТНИКОМ

* Американци цео исток Европе сматрају својим законитим пленом  као резултатом Хладног рата

__________________________________________________________

       TЕРИТОРИЈА бившег СССР и социјалистичког лагера је постала плен Сједињених Држава и НАТО-а после Хладног рата, па је и Украјина територија утицаја САД, НАТО, оценио је у чланку написаном за московски дневни лист Известија председник политичког савета Опозиционе платформе – За живот (забрањене у Украјини), Виктор Медведчук.

       „Почетак сваког новог рата обично лежи на крају последњег. Украјинском сукобу је претходио Хладни рат. Одговор на то како се заправо завршио приближиће нас разумевању актуелног сукоба, који није ограничен само на Украјину, већ погађа многе земље“, навео је.

       Запад, додао је, недвосмислено присваја себи победу у Хладном рату, сматрајући Русију губитником.

       „А пошто је Русија наводно поражена страна, онда су територија бившег СССР-а и социјалистички лагер легитимни плен САД и НАТО-а, који по принципу „тешко побеђенима“ долазе под контролу Запада. Отуда је Украјина територија утицаја Сједињених Држава, НАТО, а не уопште Русије“.

       За Русију, која себе не сматра губитником, излазак из Хладног рата је био последица демократских реформи у политици и економији, а трговина и интеграција са Западом замениле су војну конфронтацију.

       „То јест, ако је ваш бивши непријатељ данас постао пријатељ, зар ово није победа? — пита се аутор чланка.

       Медведчук сматра да излаз из војне конфронтације Истока и Запада, која би могла да се заврши нуклеарном катастрофом, треба да заједнички пронађу Москва и Вашингтон.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари