Макрон: Није задатак ЕУ да Велику Британију учини срећном

СВЕ СУ ВЕЋИ ИЗГЛЕДИ ДА ЋЕ ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НАПУСТИТИ ЕВРОПСКУ УНИЈУ БЕЗ НАГОДБЕ

Накострешени Борис Џонсон

још више се накострешио

* Лидери 27-орице ЕУ закључили да су неприхватљиви захтеви Лондона јер би то значило да Велика Британија добије слободан приступ тржишту ЕУ, а уједно би постала нелојалан конкурент јер би могла применити много слабије стандарде кад је реч о условима пословања, порезу, санитарним, еколошким и социјалним прописима у односу на Унију

* Британски премијер Џонсон незадовољан оценио да то значи да би Велика Британија морала рачунати на будуће односе с ЕУ као што је то случај с Аустралијом и осталим трећим земљама, односно да неће бити привилегованог партнерства, већ ће све бити регулисано правилима Светске трговинске организације

         ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон је данас у Бриселу изјавио да је веома нарасла опасност да Велика Британија напусти чланство Европске уније без договора и предочио да је "влада у Лондону та која мора учинити посебне напоре" да се то не догоди јер ће Британци претрпети много већу штету.

       Макрон је то изјавио сажимајући исход сусрета шефова држава или влада ЕУ који су одбацили ултиматим британског премијера Бориса Џонсона да учине битне уступке Великој Британији око потписаног споразума о изласку из чланства и у склапању новог споразума о будућим односима.

       „Велика Британија је та која је одлучила да напусти ЕУ", указао је француски председник и приметио да је "Великој Британији много више потребан тај споразум негó нама у ЕУ", пошто су вође Уније саопштиле да су спремне и да не буде никаквог споразума до рока од 31. децембра ако Лондон истрајава на додатним поглавито економско-трговинским уступцима.

       Велика Британија пласира 43 одсто свог извоза на тржиште ЕУ, а разлаз без споразума би значио да се успостављају границе, царине, посебан полицијско-безбедносни режим који би осетно отежао трговину, сада велику економску повезаност и значио обуставу садашњег слободног протока робе, услуга, људи и капитала.

       Лидери европске 27-орице су закључили да су неприхватљиви захтеви Лондона јер би то значило да Велика Британија добије слободан приступ тржишту ЕУ, а уједно би постала нелојалан конкурент јер би могла применити много слабије стандарде кад је реч о условима пословања, порезу, санитарним, еколошким и социјалним прописима у односу на Унију.

       Британски премијер Џонсон је изјавио да то сад значи да би Велика Британија морала рачунати на будуће односе с ЕУ као што је то случај с Аустралијом и осталим трећим земљама, односно да неће бити привилегованог партнерства, већ ће све бити регулисано правилима Светске трговинске организације.

       Лидери ЕУ су ипак наложили главном европском преговарачу Мишелу Барнијеу да идуће недеље учини додатне последње покушаје да приволи Лондон на поштовање потписаног споразума о "раздруживању", који би отворио пут обострано повољнијем режиму односа.

       Влада у Лондону је недавно усвојила и посебан закон којим се ван снаге стављају неке одредбе споразума са ЕУ о изласку Велике Британије из чланства, а Брисел и САД су упозорили премијера Џонсона да то представља кршење међународног права.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари