Леонков: Украјина ће одложити пораз само ако брзо све своје снаге пребаци на десну обалу Дњепра

КИЈЕВ ЋЕ НЕИЗБЕЖНО ГУБИТИ И ВОЈНИКЕ У ОДБРАНИ И ТЕРИТОРИЈЕ У ПОВЛАЧЕЊУ

Украјински војник у рову

* Фарануски генерал Жером ПЕЛИСТРАНДИ: „Москва поставља украјинску војну команду пред тактичку дилему: тера Кијев да бира између одбране територије уз ризик значајних жртава и повлачења, што ће на крају значити територијалне уступке“

* Алексеј ЛЕОНКОВ, главни уредник московског војног часописа „Арсенал отаџбине“: „Прелазак украјинских снага на било коју тактику – држање положаја по сваку цену или брзо повлачење, на пример, на десну обалу Дњепра – биће повезано са губицима. Биће само питање где ће изгинути више: у одбрани или у повлачењу“

____________________________________________________________

          ФРАНЦУСКИ генерал Жером Пелистранди рекао је да ће врх Оружаних снага Украјине због скоре офанзиве руске војске морати да направи тежак избор између губитка војника у одбрани и губитка територије у повлачењу.

          „Москва поставља украјинску војну команду пред тактичку дилему: тера Кијев да бира између одбране територије уз ризик значајних жртава и повлачења, што ће на крају значити територијалне уступке“, објаснио је.

          Пелистранди је такође навео да руске оружане снаге мудро користе слабости украјинске војске за своје напредовање  и заузимање нових линија.

          Посебно је указао: „Путин не дозвољава Украјинцима да обнове своју одбрану“.

          О свему овоме је Алексеј Леонков, главни уредник московског војног часописа „Арсенал отаџбине“, рекао:

          „Мислим да Украјинци немају много избора, јер је стратешка иницијатива у зони специјалне војне операције постепено прешла на страну наше војске. Зато ће прелазак украјинских снага на било коју тактику – држање положаја по сваку цену или брзо повлачење, на пример, на десну обалу Дњепра – бити повезано са губицима. Биће само питање где ће игзинути више: у одбрани или у повлачењу“.

          Упитан како ће то изгледати „на терену“, Леонков је прогнозирао:

          — На овај или онај начин, украјинска војска ће изгубити одбрамбене линије, само ће то потрајати. Потом ће бити присиљена да се повлачи преко неприпремљене територије и да, сходно томе, трпи тешке борбене губитке. Истовремено, мало је вероватно да ће јој покушаји да се дуже брани у неком насељеном месту донети жељени успех.

          - Украјина је са градњом одбрамбених линија закаснила годину и по. Још у лето 2023. године, када је извела своју такозвану „контраофанзиву“, морала је да гради одбрамбене линије. Почетком јуна 2023-ће, када је први талас контраофанзиве пропао, Американци су први пут почели да убеђују украјинске оружане снаге да пређу на одбрану. Али, Украјина то није схватила озбиљно. А када је Кијев то коначно прихватио, већ је било касно.

          - Тренутно се покушаји Оружаних снага Украјине да створе додатне или резервне положаје суочавају са многим тешкоћама, често непремостивим. Због недостатка грађевинског кадра и материјала, новца и времена. Поврх свега, наши туку сваку линију коју Украјинци почну да утврђују.

           - Све у свему, Украјинци ће масовно гинути и губити територије и у одбрани и у повлачењу. Прво у одбрани оног што држе, а затим приликом напуштања насеља или територије. И једно и друго ће бити неминовно. Поготово што ће Кијев - да би сачувао своје проређене јединице - морати да скрати линију фронта. С обзиром на све, Дњепар Украјинцима може постати природна линија одбране. Али, само ако врло брзо успеју да на његову десну обалу евакуишу све своје војне јединице. А то неће бити лако, поготово за кратко време.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари