Кремљ одбацио део немачко-америчке изјаве о „штетном деловању Русије“

ПУШКОВ: СВЕ СЕ МЕЊА СА ТУРСКИМ ТОКОМ И СЕВЕРНИМ ТОКОМ-2 – ТО ЈЕ ТРЖИШТЕ, ГЛУПАНИ!

* Посланик у Бундестагу Валдемар ГЕРДТ: „У споразуму са Американцима о Северном току-2 све је усмерено на раздвајање Русије и Немачке. Тај документ је прожет древним страхом од Англосаксанаца да ће се Русија спријатељити са Европљанима, па да ће Москва и Берлин почети да сарађују у свим областима. Англосаксонци покушавају да узјашу старог коња, који само што није угинуо“

__________________________________________________

       КРЕМЉ се снажно не слаже са формулацијама у изјави Сједињених Држава и Немачке о штетном деловању Русије, изјавио је Дмитриј Песков.

       Портпарол Владимира Путина објаснио је и зашто:

        „Никада није било агресије Русије ни у Украјини ни изван њених граница. Русија се није упуштала ни у какве штетне акције. Тога нема. Зато то не можемо одобрити ни на који начин. Русија је била и остаје одговорни гарант енергетске безбедности“.

       У наставку је додао: „Председник Русије је више пута рекао да Русија никада није користила енергетске ресурсе као инструмент политичког притиска. Русија је увек била и остала гарант енергетске безбедности европског континента, чак бих рекао – и на глобалном плану. Нико не може да наведе било какав преседане у том погледу“.

       Претходно је замениц америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд рекла да ће Немачка, у оквиру споразума са САД о пројекту Северни ток 2, настојати да буде продужен споразум о транзиту руског гаса преко Украјине до 2034. године.

       Према њеним речима, Немачка се обавезала и да ће се придржавати „слова и духа“ Трећег енергетског пакета ЕУ у вези са пројектом Северни ток 2.

       Амбасадор РФ у Вашингтону Анатолиј Антонов указао је на неприхватљивост за Москву реторике Сједињених Држава и Немачке.

       Сједињене Државе су признале да су се, док су радиле на споразуму са Немачком о гасоводу, „блиско консултовале са Украјином и Пољском“.

       Утицајни функционер руског парламента Алексеј Пушков указао је:

       „Питање је коме ће у Европи бити потребан руски гас који пролази кроз Украјину у будућности, да ли ће уопште бити потребан и, ако буде, у којим количинама. Поготово са Турским током и Северним током-2. То је тржиште, глупани“!

       Још оштрији је био Валдемар Гердт, посланик Бундестага из странке Алтернатива за Немачку:

       „У споразуму са Американцима о Северном току-2 све је усмерено на раздвајање Русије и Немачке. Тај документ је прожет древним страхом од Англосаксанаца да ће се Русија спријатељити са Европљанима, па да ће Москва и Берлин почети да сарађују у свим областима. Међутим, ако САД наставе да врше притисак на Русију, присилиће је да раде још више ближи са Кином, а то за њих неће бити слатко. Англосаксонци покушавају да узјашу старог коња, који само што није угинуо“.

       Гердт је још додао: „Не знам шта ће радити влада која дође после Меркелове, али овакви поробљавајући услови су Хитлера довели на власт. Све је ово веома опасно“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари