Команду над специјалном операцијом у Украјини преузео начелник руског Генералштаба Герасимов

ПРОМЕНА ОБЈАШЊЕНА „ШИРЕЊЕМ СКАЛЕ ЗАДАТАКА“ КОЈИ ЋЕ БИТИ РЕШАВАНИ У ДАЉЕМ ТОКУ БОРБИ

* Заменици Валерија ГЕРАСИМОВА  на тој функцији биће - главнокомандујући Ваздушно-космичким снагама генерал армије Сергеј СУРОВИКИН, главнокомандујући Копненим снагама генерал армије Олег САЉУКОВ и заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Алексеј КИМ

__________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин дао је још већи значај руској специјалној војној операцији у Украјини. Са вероватном проценом да су у „украјинском рвању“ са Западом могућа додатна заоштравања, а да ће сама опрација имати уистину далекосежне последице.

       Са његовим мандатом је министар одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу - начелника Генералштаба оружаних снага РФ - Валерија Герасимова - именовао за команданта Здружених снага уукључених у специјалну операцију.

       Како је саопштило Министарство одбране РФ, његови заменици на тој функцији постали су - главнокомандујући Ваздушно-космичким снагама генерал армије Сергеј Суровикин, главнокомандујући Копненим снагама генерал армије Олег Саљуков и заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Русије генерал-пуковник Алексеј Ким.

Сергеј Суровикин, Олег Саљуков и Алексеј Кин

       Ове кадровске промене су – како је објаснило Министарство – условљене ширењем скале задатака који ће бити решавани у даљем току специјалне операције, као и са потребом да се организује ближа интеракција између различитих родова и већих војних формација укључених у операцију.

       Валериј Герасимов родио се у Татарстану, а каријеру је почео 1977. године као командир вода.

       Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије постао је у новембру 2012. године. Отада је члан Савета безбедности Русије.

       Учествовао је у другој чеченској кампањи и у војној операцији Оружаних снага Русије у Сирији.

       Херој је Руске федерације.

       Од октобра је командант Здружених снага  био Сергеј Суровикин које је Путин крајем 2022. године уручио Орден Светог Георгија 3. степена.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари