Кисинџер: Сукоб САД и Кине имао би теже последице од светских ратова

ПОЗВАО ВАШИНГТОН И ПЕКИНГ ДА СПОРОВЕ И РАЗНОГЛАСЈА РАЗРЕШЕ - ПРЕГОВОРИМА

* Не апострофирајући САД, упозорио: „Земље које су се раније могле сматрати изузетним, сада се морају помирити са тим да су добиле супарника. Међу њима не може бити потпуне сагласности о свему. То треба уважити, тим пре што у сталном конфликту неће победити ни једна страна“

_____________________________________________________________

        ХЕНРИ Кисинџер упозорио је да би конфликт између Сједињених Држава имао катастрофалне последице.

        Додатно је нагласио да би последице тог конфликта могле да буду „горе од онога што су свењту донели светски ратови“.

        Бивши државни секретар САД, којег многи називају и „патријархом америчке дипломатије“, посаветовао је Вашингтону и Пекингу да преговорима разреше своје „спорове и разногласја“.

        „Никада раније није било да две велике земље, које су у различитим деловима света, буду у једнаком положају. Нека нико (у САД и Кини) не мисли да може доминирати над другом страном“.

        Обраћајући се својима, али не помињући формално САД, Кисинџер је указао:

        „Земље које су се раније могле сматрати изузетним, сада се морају помирити са тим да су добиле супарника. Међу њима не може бити потпуне сагласности о свему. То треба уважити, тим пре што у сталном конфликту неће победити ни једна страна“.

        Кисинџер је Американцима предочио да међу њима и Кинезима постоји разлика и у поимању ствари:

        „Ми смо веома прагматични и сматрамо да ће решавање тренутних проблема значити коначно разрешавање проблема између Вашингтона и Пекинга. А они мисле да решавање једног проблема рађа друге проблеме. Они на све гледају као на еволуцију проблема“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари