Кисинџер: Био сам против уласка Украјине у НАТО, сада мислим да би то био оправдан исход

НАГЛАСИО ДА РУСИЈИ ТРЕБА ДАТИ ПРИЛИКУ ДА СЕ – ПО ЗАВРШЕТКУ СУКОБА – „ВРАТИ У МЕЂУНАРОДНИ СИСТЕМ“

* Видео-линком се обратио учесницима форума у Давосу, рекавши и ово: Идеја о неутралној Украјини више нема смисла. На крају процеса, она мора да добије гаранције од НАТО, у ком год облику их НАТО пружи“

_________________________________________________________          

       ЧЛАНСТВО Украјине у НАТО-у било би у садашњим условима оправдан исход сукоба, рекао је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер.

       Говорећи на Светском економском форуму у Давосу путем видео-везе, рекао је да се пре почетка сукоба плашио се чланства Украјине у НАТО, јер је мислио да ће то довести до онога што се већ сада дешава. Па наставио:

       „Али сада, када су процеси достигли овај ниво, идеја о неутралној Украјини више нема смисла. На крају процеса, она мора да добије гаранције од НАТО, у ком год облику их НАТО пружи. А верујем да би чланство Украјине у НАТО било оправдан исход“.

       Кисинџер је напоменуо да се залаже за наставак дијалога са Русијом док се не постигне решење сукоба у Украјини.

       Рекао је да би Руској Федерацији требало дати прилику да се једног дана врати у међународни систем након што се сукоб реши.

       Нагласио је да Запад треба да настави дијалог са Русијом како би се избегла ескалација.

       Тако је реаговао на изјаву Зеленског да Украјина нема довољну подршку НАТО, односно – да нема јасних изјава да су за Украјину врата алијансе отворена.

       У септембру 2022. Украјина је поднела захтев за убрзани пријем у НАТО.

       Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је да није могућ брзи пријем Украјине. Поред осталог и зато  што одлуку о њеном чланству треба да подржиу 30 „партнерских држава“.

       У октобру је бивши премијер Италије, лидер Напред Италијо! Силвио Берлускони, рекао да ће улазак Украјине у НАТО довести до светског рата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари