Кијев убацио у борбу пет бригада из стратешке резерве – да спречи пад Соледара и Бахмута

У РУСКОЈ „ЗИМСКОЈ КАМПАЊИ“ ГЛАВНИ ПРАВЦИ УДАРИ МОГУ БИТИ ПРЕМА ЗАПОРОЖЈУ, УГЉЕДАРУ И ЧЕРНИГОВУ

Соледар - град као ратна зона

* ВД председника Доњецке Републике Денис Пушиљин изјавио је да је Соледар пред неизбежним падом. Да је фактички већ пао. Имао је у виду притом и околност да је пут од Соледара према Краматорску већ у домету руских топова и минобацача

* Увођењем у борбе стратешке резерве, војни врх Украјине покушава да спречи урушавање своје одбрамбене линије Северск-Соледар-Бахмут. У Кијеву одлично схватају: чим падне Соледар, Руси крећу на Северск, а пад Бахмута  постаје – питање дана. Одмах потом, фронт се премешта на линију Славјанск-Краматорск-Константиновка-Дружковка. А иза те лније су – река Дњепар и Кијев…

_____________________________________________________________

         БИТКА за претпоследњу утврђену украјинску линију на западу Донбаса - Северск-Соледар-Бахмут – ушла је у своју завршну фазу. За кијевски режим – драматичну.

       У Соледару Укри држе још само западну и северозападну периферију.

       Руси нападају са југозапада на предграђе Прасковја и код железничке станице која је на северозападној периферији Соледара. Са амбицијом да Украјинце који га бране - опколе.

       ВД председника Доњецке Републике Денис Пушиљин изјавио је да је Соледар пред неизбежним падом. Да је фактички већ пао.

       Имао је у виду притом и околност да је пут од Соледара према Краматорску већ у домету руских топова и минобацача.

       Потпуни пад Соледара – а и Бахмута (Артјомовска) који је 20 километара јужније – може само одложити за неколико дана  Кијев у борбу за Соледар увео и део своје стратешке резерве. Тачније: целих пет бригада од којих је једна – тенковска.

       Војни врх у Кијеву ове бригаде је спремао за сопствену офанзиву (према Сватову или или Мелитопољу), а велико је питање да ли ће преокренути ситуацију.

       Руси су већ дубоко у Бахмуту, а од пре два дана контролишу и 90 одсто Опитног, градића се фактички слива са Бахмутом са југа.

       Ништа мање важну Клешћејевку (југозападно је од Бахмута) Руси су потпуно блокирали или држе под контролом својих топова.

       Чим она падне, Руси ће кренути на Ивановское које контролише пут Бахмут-Констатиновка, а то ће истовремено значити залажење Бахмуту иза леђа са југозапада.

       Руси настављају и заобилажење Бахмута са севера – да би га лишили сваке везе са Краматорском и Славјанском.

       Главни пут ка та два града већ држе под «ватреном контролом».

       Увођењем у борбе стратешке резерве, војни врх Украјине покушава да спречи урушавање своје одбрамбене линије Северск-Соледар-Бахмут.

       У Кијеву одлично схватају: чим падне Соледар, Руси крећу на Северск, а пад Бахмута  постаје – питање дана.

       Одмах потом, фронт се премешта на линију Славјанск-Краматорск-Константиновка-Дружковка. А иза те линије су – река Дњепар и Кијев…

         Ово је предвидљиво. Зато неки војни аналитичари прогнозирају да су већа изненађења и важније борбе могуће на југу – за Угљедар и Запорожје и на северу – за Суми, Харков и Чернигов.

       Чак пре за Чернигов јер се одатле – са истовременим напредовањем на северозапад из заузетог Славјанска стичу услови за одсецање Харкова од Кијева и фактичко опкољавање десетина хиљада украјинских војника…

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари