Јапански лист Shukan Gendai: Америку у Украјини чека – нови Вијетнам

WSJ: ЗАПАДНИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ САВЕТУЈУ КИЈЕВУ ДА НАПУСТИ И БАХМУТ И ОРГАНИЗУЈЕ НОВУ ЛИНИЈУ ОДБРАНЕ

* Његов војни аналитичар Хироши ОХАРА: Пад Сајгона је запамћен као најкатастрофалнији пораз у историји САД, а пораз у украјинском сукобу ће такође бити веома жалосни за Америку

_______________________________________________________________

       КИЈЕВ  се нашао у ћорсокаку због борби у Соледару и Бахмуту (Артјомовску), оценила је америчка новинска агенција Bloomberg.   

       Пренела је мишљење експерта украјинског аналитичког центра Нова геополитика Игора Левченка да су борбе за та два града лишиле војни врх у Кијеву снага за извођење „велике офанзиве – из Запорожја, или негде другде“.

       Утицајни лист америчких банкара The Wall Street Journal објавио је да западни и украјински званичници и аналитичари позивају Оружане снаге Украјине да напусте Артјомовск.

       Указују да је Кијев дозволио да буде увучен у битке за Соледар и Бахмут „под условима Русије“. Саветују украјинском главнокомандујућем, генералу Валерију Залужном, да преостале снаге повуче на нову линију одбране - на висовима западно од Бахмута.

       И опрезно додају: „Док се такво повлачење још може организовати“.

       Украјински сукоб је битка за задовољење америчких амбиција, али ће његов исход бити сличан крају Вијетнамског рата, уверен је јапански војни аналитичар Хироши Охара.

Насловна страна једног

броја Shukan Gendai

       У анализи коју је написао за лист  за Shukan Gendai, указао је:

       „Једина разлика је у томе што су се током Вијетнамског рата САД директно мешале у догађаје, док су СССР, Кина и друге државе пружале подршку (Северном Вијетнаму) иза кулиса како би био избегнут нуклеарни рат. А сада је Русија директно интервенисала, а САД и Европа пружају индиректну помоћ Кијеву“, објаснио је аутор материјала.

       Други јапански аналитичар Јошијаки Јано сматра да се Москва не бори са Кијевом, већ са Вашингтоном и НАТО, а Охара закључује:

       „Сукоб у Украјини изазвале су америчке демократе које све чине да шефа кијевског режима, Зеленског, учине херојем, а и да победе да би сачувале – сопствени образ. Али, вероватно у томе неће успети. Пад Сајгона је запамћен као најкатастрофалнији пораз у историји САД, а пораз у украјинском сукобу ће такође бити веома жалосни за Америку“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари