Ишингер: Привреду ЕУ морамо превести на ратни колосек да бисмо исцрпили Русију

БИВШИ ШЕФ МИНХЕНСКОГ БЕЗБЕДНОСНОГ ФОРУМА: КОНТРОЛА НАД „КОЛОСЕКОМ“ ТРЕБА ДА БУДЕ ЦЕНТРАЛИЗОВАНА

Вилфганг Ишингер

* Волфганг ИШИНГЕР у интервјуу немачком листу Die Welt: „Много тога указује да је овај рат далеко од краја. Дакле, треба да планирамо на дужи рок и да заједно са партнерима размишљамо: шта ћемо у априлу? Шта је Украјини потребно у јулу? Шта ћемо радити за Божић 2023?

* „Захтеви за производњу наоружања компанијама морају долазити из влада (земаља чланица ЕУ) и из Брисела. То је оно што имам у виду под `ратном економијом`. Прекретница не значи само напуштање енергетске зависности (од Русије) и обнову Бундесвера. Она иде много шире од тог оквира“

* Ишингер је уверен да је Украјина на добром путу, јер ће, ако економски опстане уз помоћ Запада, постати убедљиво најобученија, најопремљенија и најјача војна сила у Европи

__________________________________________________

       УКРАЈИНА дневно произведе муниције колико ми за шест месеци“, рекао је бивши шеф Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер.

       Затражио је да се тиме европска привреда пребаци на ратни колосек да би се Русија потпуно исцрпила. И наставио:

       „Много тога указује да је овај рат далеко од краја. Дакле, треба да планирамо на дужи рок и да заједно са партнерима размишљамо: шта ћемо у априлу? Шта је Украјини потребно у јулу? Шта ћемо радити за Божић 2023? Сви војни стручњаци које познајем тврде да су залихе старог совјетског оружја и муниције на измаку. Пре или касније нећемо моћи да Кијеву испоручимо модернију западну опрему. Крај наших резерви ће доћи у догледно време.

       - Ко ће се побринути за попуњавање наших војних арсенала? Потребна нам је ратна економија. Морамо у координацији НАТО и ЕУ преузети вођство и подстаћи европске војне компаније да производе више оружја и муниције. Не само тенкова, већ и артиљерије, муниције, ракета, система ПВО, дронова и још много тога“.

       Ишингер је у интервјуу за немачки лист Die Welt посебно нагласио да контрола над таквим снабдевањем и војном производњом треба да буде централизована, а наруџбине из Украјине да се усмеравају према земљама ЕУ и војним конценрима:

       „Политички приоритети морају бити постављени тако да индустрија има потребне захтеве. Они морају долазити из влада (земаља чланица ЕУ) и из Брисела. То је оно што имам у виду под `ратном економијом`. Прекретница не значи само напуштање енергетске зависности (од Русије) и обнову Бундесвера. Она иде много шире од тог оквира."

       „Има оптимиста, наставио је Ишингер, који сматрају да је могуће брзо вратити све територије које је окупирала (Русија), укључујући и Крим. За само неколико месеци. А ја видим најпесимистичнији сценарио – можда вишегодишњи рат на исцрпљивање, без победе или чак без мира. Украјина мора да настави да делује тако да Русија више не може да истрајава у својим фантазијама. Друго, Украјина мора бити опремљена тако да може да поврати што већи део окупираних територија на истоку и југу. Треће, тек након што значајан део територије која је била украјинска пре 24. фебруара поново постане украјинска, можемо се уопште надати да ће председник Украјине моћи да седне за преговарачки сто са одобрењем свог парламента и јавности“.

       - Без ових предуслова, уверен је Ишингер, постојала би велика сумња да би неко могао да крене на руском повоцу, што на крају за Украјину не би значило ништа више од политичке, ако не и војне капитулације.

Украјинске снаге на нишану руског

високопрецизног оружја

       Ишингер је оценио да је Украјина на добром путу, јер ће, ако економски опстане уз помоћ Запада, постати убедљиво најобученија, најопремљенија и најјача војна сила у Европи.

       Чак је признао да је уверен да је Украјина то донекле већ сада:

       „То је просто невероватно јер је постигнуто за неколико година (након 2014.), захваљујући обуци и снабдевању оружјем углавном из САД и Велике Британије“.

       Ишингер не крије да не верује у брзи пријем Украјине у НАТО.

       Не крије ни да је против преговоре Украјине са Русијом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари