Газпром упозорио Варшаву да не краде «транзитни гас», а Софију – да не краде гас за Србију и Мађарску

БРИСЕЛ ЗЕМЉАМА КОЈЕ СУ «КЛЕКЛЕ» НАЛОЖИО ДА КУПУЈУ ВИШЕ – ТАЈ ВИШАК ЋЕ УСМЕРИТИ ПОЉСКОЈ И БУГАРСКОЈ

* Упозорење Газпрома: «Бугарска и Пољска су транзитне државе. У случају неовлашћеног повлачења руског гаса из транзитних количина у треће земље, испоруке за транзит ће бити смањене за те количине»

* Бугарски премијер Кирил Петков изјавио да Софија очекује да ће од септембра добијати азербејџански гас преко грчко-бугарског интерконектора (ИГБ) који ће бити пуштен у рад крајем јуна

* Америчка новинска агенција Bloomberg објавила да је десет земаља ЕУ пристало да гас плаћа рубљама, а да су четири већ извршиле прве уплате на рачуне које су отвориле код „Газпромбанке“

_________________________________________________________

       ГАЗПРОМ је потпуно обуставио испоруке гаса Бугарској и Пољској.

       Зато што су одбиле да гас плаћају рубљама.

       Булгаргаз је 26. априла добио обавештење да ће Газпром обуставити испоруке гаса од 27. априла 2022. године.

       «Бугарска страна је у потпуности испунила своје обавезе и извршила сва плаћања по овом споразуму благовремено, стриктно и у складу са његовим одредбама», наводи се на сајту бугарског Министарства енергетике.

       Бугари наводе и да «нова двостепена процедура плаћања, коју је предложила руска страна, није у складу са уговором који је на снази до краја ове године и носи значајне ризике за бугарску страну». Конкретно, говоримо о ризику плаћања без даљих испорука гаса из Русије.

Део Северног тока-2

       Бугарски премијер Кирил Петков рекао је да је Софија спремна на прекид испорука руског гаса и да има алтернативне изворе.

       Обуставу гаса је је назвао грубим кршењем уговора и уценом.

       „Грчка ће помоћи Бугарској да се избори са ситуацијом изазваном руским енергетским одлукама“, рекао је Петков.

       Додао је да Софија очекује да ће од септембра добијати азербејџански гас преко грчко-бугарског интерконектора (ИГБ) који ће бити пуштен у рад крајем јуна. 

        Пољски PGNiG је такође саопшто да је добио слично обавештење од Газпром Екпорта.

       Пољска компанија је објавила да је спремна да набавља гас са различитих страна.

       Конкретно, реч је о пуњењу подземних складишта гасом добијеним из Немачке и набавци течног природног гаса преко терминала у Свиноујсциеу.

Кирил Петков

       «Бугарска и Пољска су транзитне државе. У случају неовлашћеног повлачења руског гаса из транзитних количина у треће земље, испоруке за транзит ће бити смањене за те количине», појашњава Газпром на свом Телеграм каналу. 

        У нашем случају, ово је упозорење Бугарима:  не крадите транзитни гас намењен Србији и Мађарској.

       Америчка новинска агенција Bloomberg објавила је да је десет земаља ЕУ пристало да гас плаћа рубљама, а да су четири већ извршиле прве уплате на рачуне које су отвориле код „Газпромбанке“. 

       Аустријски канцелар је изјавио да је његова земља спреман да гас плаћа у рубљама. 

       У Бриселу су прво категорички одбијали „Путинову уцену“, то јест – да гас плаћају рубљама. А сада су дали инструкцију земљама (10) које су пристале да ипак прихвате Путинов „ултиматум“ повећају количине – да би тако било надокнађено оно што губе Пољска и Бугарска...

       Ако не измени позицију, без гаса ће за који дан остати Словачка, која је досад са 85-87 одсто зависила од руског гаса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари