Foreign Policy: САД морају бити свесне да се сада морају такмичити са другим великим силама

СВЕ ДРАМАТИЧНО ПРОМЕНИЛО, ЗАДАТАК ЗА ИСТОРИЧАРЕ – ЗАШТО ЈЕ УНИПОЛРНИ СВЕТ КРАТКО ТРАЈАО

* Колумниста утицајног америчког часописа Стивен ВОЛТ: Амерички политичари се понашају као да управљају униполарним светом, будући да је већина садашње америчке владајуће елите започела своју каријеру 1990-их година, када се распао Совјетски Савез и када су се САД нашле у невиђеној предности

* Виктор ОРБАН: Потрошен је неолиберални модел светског поретка, у којем доминирају САД. Запад, који и даље предводе САД, ипак покушава да задржи макар делимичну доминацију. Американци зато иду на прекид међународних економских веза и оживљавање блокова из доба хладног рата

_____________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе треба да буду свесне своје тренутне позиције у међународној арени, где се поново такмиче велике силе - оценио је Foreign Policy.

       Његов колумниста Стивен М. Волт навео је да се амерички политичари понашају као да управљају униполарним светом, будући да је већина садашње америчке владајуће елите започела своју каријеру 1990-их година, када се распао Совјетски Савез и када су се САД нашле у невиђеној предности. И указао:

       „Ситуација се драматично променила. Положај САД у свету није оно што је био. Будући историчари ће разјашњавати због чега је управо униполарни тренутак био овако кратак. Али, Русија се опоравила, Кина је наставила брзо да расте, а САД су потрошиле трилионе долара на глупе ратове“.

       Волт верује да ће САД морати да прилагоде своју политику промењеним околностима:

       „Да бисмо се ефикасно такмичили у промењеном свету, потребно је јасно разумевање наших интереса, способност да их одредимо по приоритетима и држимо их се. Потребно нам јеи трезвено разумевање шта моћ САД може, а шта не може да уради“.

       Мађарски лист Mandiner објавио је да Виктор Орбан сматра да се неолиберални модел светског поретка, у којем доминирају САД, потрошен. Зато што се након распада СССР-а развијао систем лишен регулативе и државне контроле над економијом и финансијама, што је показала глобална криза 2008. године.

       Мађарски премијер је истакао и да Запад, који и даље предводе САД, покушава да задржи макар делимичну доминацију. Американци зато иду на прекид међународних економских веза и оживљавање блокова из доба хладног рата.

       Пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона, оценио је да се сукоб у Украјини окреће против САД и да ће ускоро довести до урушавања америчке хегемоније у свету.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари