Ердоган: Американци су извршили геноциде над Индијанцима, у Вијетнаму и Ираку

ПОВОДОМ БАЈДЕНОВОГ ПРИЗНАЊА ГЕНОЦИДА НАД ЈЕРМЕНИМА 1915. ПОРУЧИО ИМ – ПОГЛЕДАЈТЕ СЕБЕ...

Дали су и Ердогану прилику да

им `прокњижи` и Вијетнам

* Реџеп Тајип ЕРДОГАН: „Тема геноцида може се покренути у односу на Сједињене Државе, почев од истребљења Индијанаца до ратова у Вијетнаму и Ираку! Дакле, не могу они лепити етикету  `геноцид` на Турску. Сједињене Државе могу да положе рачун за много шта - од Вијетнама до Ирака

* Америчка новинска агенција Bloomberg објавила да турски председник жели да суспендује споразум са Сједињеним Државама о сарадњи у области одбране и економије

* Турска странка Ватан (Отаџбина) на скупу испред америчке амбасаде у Анкари предложила свом државном врху да призна Крима као руску територију

_____________________________________________________

       ПРИЗНАВАЊЕМ геноцида над Јерменима 1915-те у Турској Џо Бајден је ударио на Реџепа Тајипа Ердогана због куповине руских ПВО ракетних система С-400.

       Неки мисле да иза признања стоје исти интереси и мотиви као и 2016-те када су Американци преко незадовољних у турској армији покушали да изведу пуч против Ердогана који је једва сачувао власт и главу.

       Међутим, турски председник није Бајдену остао дужан:

       „Ако Американци говоре `геноцид` - нека погледају себе! Тема геноцида може се покренути у односу на Сједињене Државе, почев од истребљења Индијанаца до ратова у Вијетнаму и Ираку! Дакле, не могу они лепити етикету  `геноцид` на Турску. Сједињене Државе могу да положе рачун за много шта - од Вијетнама до Ирака.“

       Огласио се и турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, рекавши да је Бајденово признавање `јерменског геноцида` плод популизма који Турска одбацује.

       Обојица су поновила познати контрааргумент званичне Анакре: јерменска страна нема конкретне доказе, баш као што не постоји ни одлука међународног суда о геноциду 1915. године.

       Турски геноцид над Јерменима признале су пре САД 23 државе, као и Европски парламент и Светски савет цркава.

Сад Турчин диже прст увис

       Поводом Ергоганове и Чавушоглуове реакције, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је:

        „Не очекујемо никакве промене у војним односима са Турском. Турска је [наш] савезник у НАТО. Не очекујемо да ће изјава председника Бајдена утицати на наше односе“.

       Кирби је изразио наду да ће војне везе између Сједињених Држава и Турске само даље јачати.

       Претходно је америчка новинска агенција Bloomberg објавила да турски председник жели да суспендује споразум са Сједињеним Државама о сарадњи у области одбране и економије. Овај споразум је један од кључних елемената одбрамбене сарадње две земље.

       Турска странка Ватан (Отаџбина) је на скупу испред америчке амбасаде у Анкари предложила свом државном врху да призна Крима као руску територију и да Вашингтону парира „одређеним мерама“, међу којима су главне – истеривање Американаца са територије турских војних база Инџирлик и Курејик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари