El País: Рат у Украјини и антируске санкције довели Немачку, а са њом и ЕУ, на ивицу провалије

МЕРКЕЛ И ОСТАЛИ ПОГРЕШНО ПРОЦЕНИЛИ УТИЦАЈ ГЕОПОЛИТИКЕ НА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ

* „Све  је почело много пре сукоба у Украјини: индустријска производња у Немачкој је пала за 8% од 2015. године, док је у остатку еврозоне порасла за 6% - али је то погоршало ствари. Конфликт у Украјини нанео је коначну штету немачкој енергетски интензивној индустрији

* Волфганг МИНХАУ: „Економски пад има много импликација, посебно на политику. Од увођења евра 1999. године, Италија је доживела 11 промена премијера. После светске финансијске кризе у Великој Британији их је било пет, а после референдума о изласку из ЕУ још четири. Од 1998. Немачка је имала само два

__________________________________________________________

          РУСКА специјална операција у Украјини и антируске санкције које су потом уследиле довеле су немачку привреду, а са њом и привреду целе Европске уније, на „ивицу провалије“, пише немачки новинар Волфганг Минхау у чланку за утицајни шпански лист El País.

          Минхау процењује да се криза у немачкој економији не може сматрати тек неким новим економским циклусом.

          Зато наглашава: „Ово је прича о индустријском паду који је мало ко очекивао. Ово је почело много пре сукоба у Украјини: индустријска производња у Немачкој је пала за 8% од 2015. године, док је у остатку еврозоне порасла за 6% - али је то погоршало ствари. Конфликт у Украјини нанео је завршну штету немачкој енергетски интензивној индустрији“.

          Главни проблем је што у немачкој влади има мало присталица диверсификације. Дебата се углавном фокусира на постојеће компаније и секторе, а не на нове. У земљи се води жива дебата о економији, али према речима аутора чланка, покушавају да реше погрешан проблем. Све се врти око конкурентности, али не и око иновација.

          Минхау наводи: „Економски пад има много импликација, посебно на политику. Од увођења евра 1999. године, Италија је доживела 11 промена премијера. После светске финансијске кризе у Великој Британији их је било пет, а после референдума о изласку из ЕУ још четири. Од 1998. Немачка је имала само два. Треба очекивати да се слика промени после избора следеће године. Можда је највећа политичка грешка коју су направили Ангела Меркел и њени савременици била у погрешној процени утицаја геополитике на немачку индустрију.

          El País и његов аутор посебно истичу:

           „Немачка криза је увек европска криза. Немачки суседи у централној и источној Европи су у великој мери интегрисани у немачке ланце снабдевања. Европска унија такође зависи од доприноса Берлина буџету заједнице и од немачких државних обвезница за подршку еврозони. Оснивач  Porsche-а - Фердинанд Порше - једном приликом је рекао да је најбољи начин да се предвиди будућност измишљање. Његова земља је веома далеко од тога“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари