Die Zeit: Више од пола Немачке ограничава потрошњу због „невиђених поскупљења“

АНКЕТА ПОКАЗАЛА ДА СЕ 44 ОДСТО ОДРЕКЛО ЛУКСУЗА И КУПОВИНЕ ИЗ ЗАДОВОЉСТВА

* Сиромашана – сваки седми Немац. Две трећине анкетираних смањиле дневне трошкове за храну, одећу и превоз

_____________________________________________________

      ВИШЕ од половине становника Немачке принуђено је да озбиљно ограничи потрошњу због невиђених поскупљења – објавио је лист Die Zeit, преносећи резултате истраживања које је организовала технолошка компанија NielsenIQ.

       То истраживање је показало да 52 одсто Немаца мора да преиспита своје финансијске могућности и да купује само најпотребније. Осим тога, да 44 одсто планира да се одрекне „луксузних” ствари и куповине „из задовољства”. А да 31 одсто анкетираних не крије да покушава да штеди на путовањима и одласцима у кафиће и ресторане.

       Експерт NielsenIQ Лотар Штиблин закључио је да је све више немачких грађана свесно важности штедње и да увелико анализира своје животе како би схватили шта је за њих заиста важно, а без чега се може.

       Поред тога, у продавницама су купци почели пажљивије да упоређују цене, дајући предност јефтинијим артиклима и производима приватних марки.

       Немачки аналитичари су неколико дана раније саопштили да су две трећине испитаних Немаца смањиле дневне трошкове за храну, одећу и превоз.

       У Немачкој се сиромашним сматра – сваки седми становник те земље.

       У Берлину је 11. новембра званично објављено да је годишња инфлација у Немачкој у октобру достигла 10,4  одсто.

       То је рекордна цифра од уједињења земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари