Да ли је у Соледару `легло` пет украјинских бригада, хоће ли Кијев покушати контраудар?

ЗАЛУЖНИ ТРАЖИ ОД ЗЕЛЕНСКОГ ДА СЕ НАПУСТИ И БАХМУТ И БРАНИ ЛИНИЈА ОД СЛАВЈАНСКА ДО ДРУЖКОВКЕ

* У Соледару, Укри пружају отпор још само на северозападној периферији града. Додуше, 150-200 их се спустило у тунеле подземних рудника соли, од којих су неки тако широки да се могу мимоићи два тенка

* Саветник вд председника Доњецке Републике, Јан Гагин, изјавио је да су Оружане снаге Украјине – током неколико недеља борби – у Соледару изгубиле „око пет бригада“. Притом је нагласио да комбиноване бригаде у армијама организованим по принципима НАТО имају 3.500 до 5.000 људи

* Заменик председника московске Академије ракетних и артиљеријских наука, Константин Сивков, наводи да се Руси за Бахмут и Соледар боре са 50.000-60.000 војника, а да наредних недеља покушати са две велике нападне операције које ће бити „изненадне и одлучне“...

___________________________________________________________

       СА ПАДОМ Соледара стекле су се претпоставке за урушавање целе вертикале украјинских утврђења по запамном ободу Донбаса.

       Вертикалу чине Северск, Соледар, Бахмут (Артјомовск) и Торецк. Без украјинског гарнизона у Соледару – кијевска хунта Бахмут тешко да ће држати под контролом до краја јануара, а Северск – ни толико.

       У Соледару, Укри пружају отпор још само на северозападној периферији града. Додуше, 150-200 их се спустило у тунеле подземних рудника соли, од којих су неки тако широки да се могу мимоићи два тенка.

       Украјинци ове тунеле покушавају да искористе као што су у завршним борбама за Мариупољ користили катакомбе испод металуршког комбината „Азовстаљ“.

Овај део сланих подземних тунела

претворен је у соледарски Музеј соли

       Украјински медији скривају губитак Соледара, али признају да Руси напредују и најављују да ће њихов главнокомандујући, Валериј Залужни, на „непријатељске положаје“ извести контраударе. Са запада и из правца Северска.

       За то ће наводно искористити и пет бригада из украјинске стратешке резерве које су тренутно у Славјанску и Краматорску.

       Остаје да се види: хоће ли се усудити, хоће ли покушати? Као су Хитлерови команданти под Стаљинградом покушали контраофанзиву у коју су убацили све резервне снаге, па изгубили и морали да се повуку све до Донбаса.

       Руски војни аналитичари тврде да се сам Залужни залаже за напуштање Северска и Бахмута и повлачење на нову утврђену линију Славјанск-Краматорск-Константиновка-Дружковка.

       На његовој страни су чињенице. Саветник вд председника Доњецке Републике, Јан Гагин, изјавио је да су Оружане снаге Украјине – током неколико недеља борби – у Соледару изгубиле „око пет бригада“. Притом је нагласио да комбиноване бригаде у армијама организованим по принципима НАТО имају 3.500 до 5.000 људи.

       Гагин тврди да број погинулих у Соледару може бити и већи јер губицима Украјине треба придодати и погинуле стране плаћенике.

        Битку за Соледар добила је руска приватна војна компанија „Вагнер“, уз подршку армијске авијације и артиљерије и ракетних јединица. Али, ко ће бранити Соледар и Бахмут – ако уследи украјински контраудар?

       Заменик председника московске Академије ракетних и артиљеријских наука, Константин Сивков, тврди да се Руси за Бахмут и Соледар боре са 50.000-60.000 војника.

       Он је уверен да ће Русија наредних недеља покушати са две велике нападне операције које ће бити „изненадне и одлучне“...


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари