Четири наредне недеље решиће судбину Украјине и утицати на мапу Европе

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ПРЕНЕО ПРОЦЕНЕ НЕКОЛИКО ФИГУРА ИЗ БАЈДЕНОВЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

* Амерички званичници не крију да би у Вашингтону волели да рат траје годинама и да Украјинци „одбаце Русију назад“

_______________________________________________________

         ВИСОКИ званичници Бајденове администрације верују да ће наредне четири недеље одредити коначан исход руског рата у Украјини.

       Са дугорочним последицама које ће утицати на мапу Европе у деценијама које долазе.

       Ово је The New York Times пренело неколико фигура из администрације Џоа Бајдена. Под условом да им буде сачувана анонимност.

       Њихова друга процена је: „Ако Русија успе да се пробије на исток, Путин ће имати веће шансе код куће да своју специјалну војну операцију представи као ограничени успех и да тврди да је пружио заштиту украјинској проруској мањини. Тада би могао да тражи прекид ватре, али би могао да искористи Донбас као `полугу` у свим каквим преговорима. Али, ако украјинска војска успе да заустави руску офанзиву у Донбасу, Путин ће се суочити са тешким избором: ући у наставак рата са већим снагама, авојне операције би могле да трају годинама, или озбиљно наставити мировне преговоре“.

       Прва могућност би захтевала пуну националну мобилизацију и политички је ризична за шефа Кремља, тврде амерички званичници.

       The New York Times открива да Пентагон верује да - уз одговарајуће оружје и одржавање високог морала и мотивације - украјинске снаге могу не само да зауставе напредовање Русије, већ и да је „одбаце назад“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари