Борел: БиХ треба да пређе пут од Дејтона до Брисела

НАГЛАСИО: „СВОЈУ БУДУЋНОСТ ГРАДИТЕ САМИ – НИКО ТО НЕЋЕ УЧИНИТИ ЗА ВАС“

* Поводом 25. годишњице Дејтонског споразума, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност рекао: „Искористите ову годишњицу као прекретницу у транзицији из послератне (земље) у претприступну, да убрзате процес реформи и направите искорак од Дејтона ка Бриселу за шта је потребна институционална реформа законодавног оквира која ће трансформисати дејтонску структуру у структуру која ће дати темељ функционалном друштву

* „Наш најновији економски инвестицијски план за регион укључује девет милијарди евра у бесповратним средствима и кредитима, с циљем мобилизације додатних 20 милијарди евра кроз инвестиције“

_________________________________________________________

       ЧЛАНСТВО БиХ у ЕУ остаје темељни приоритет за грађане ове земље, а Дејтонски споразум је дао сложено уређење које захтева координацију и сарадњу свих нивоа власти и структура, као и политичку вољу, поручио је високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеф Борел.

       У обраћању јавности под називом „Од Дејтона ка Бриселу", Борељ је додао да више од 80 одсто грађана изражава подршку овом циљу, те да у БиХ постоје бројни политички изазови који се морају превазићи у борби за будућност.

       Истакао је да су ангажман и солидарност ЕУ стварни и видљиви свима који их желе искористити, те да нуде и политичку и финансијску подршку.

       "Наш најновији економски инвестицијски план за регион укључује девет милијарди евра у бесповратним средствима и кредитима, с циљем мобилизације додатних 20 милијарди евра кроз инвестиције. Заједно са зеленом агендом, овај план ће помоћи у дугорочном економском опоравку целог региона кроз боље повезивање и транзицију на зеленију и дигиталну економију", изјавио је Борељ.

Срео се и са министрима финансија и спољних послова

- Вјекославом бевандом и Бисером Турковић

       „Ваш саборац остаје ЕУ. Ваш пут је у Европи, а своју будућност градите сами. Нико то за вас неће учинити. Ми смо ту да вам помогнемо", поручио је Борељ.

       Навео је податак да је око пет одсто популације већ напустило БиХ, те додао да је уз политичку вољу све могуће, али да постоје политички сукоби и застоји.

       Он је поручио да треба искористити ову годишњицу као прекретницу у транзицији из послератне (БиХ) у претприступну, да се убрза процес реформи и направи искорак од Дејтона ка Бриселу за шта је потребна институционална реформа законодавног оквира која ће трансформисати дејтонску структуру у структуру која ће дати темељ функционалном друштву заснованом на принципима демократије и заштите људских права.    

       Борел је изразио наду да ће се искористити ових 25 година од Дејтона, односно од почетка "крхког мира". "Овај мир је још крхак. Још су у њега дубоко уткана сећања и патње многих, а ту су и бројни политички изазови које морате да превазиђете у овој борби за будућност", закључио је Борел.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари