Блинкен: Због Русије све земље западног Балкана треба хитно примити у ЕУ

ДЕЛИ ЗАБРИНУТОСТ СЕНАТОРКЕ ЏИН ШЕЈХИН КОЈА ЈЕ НЕДАВНО ПОСЕТИЛА „ЗАПАДНИ БАЛКАН“

Ентони Блинкен

* Амерички државни секретар Ентони Блинкен дели вашингтонска страховања да Русија може блокирати нови мандат Еуфора. притом рекао: „Тражимо резервну опцију“

________________________________________________________

            AМЕРИЧКИ државни секретар Етони Блинкен рекао је данас на седнице Одбора за спољне послове Сената САД да дели забринутост сенаторке Џин Шејхин, која је недавно боравила на западном Балкану, о томе да постоји шанса да Руска Федерација блокира продужење мандата мисије ЕУФОР у БиХ.

            Коментаришући посету америчких сенатора земљама западног Балкана, Блинкен је нагласио да су међународне снаге потребне БиХ како би се обезбедили мир и стабилност.

            “У случају да Савет безбедности због блокаде Русије не буде у могућности да обнови мандат који истиче у новембру, морамо да имамо резервну опцију”, поручио је Блинкен.

            Он је оценио да је због ситуације у Украјини неопходно пружити подршку земљама Западног Балкана.

            “Мислим да генерално ситуација с руском агресијом на Украјину наглашава важност хитне интеграције свих земаља западног Балкана у ЕУ. То је нешто што ћемо подржавати на различите начине и у будућности”, закључио је Блинкен.

            Делегација америчких сенатора, коју су чинили чланови Одбора за спољне послове Крис Марфи и Џин Шејхин и члан Одбора за оружане снаге Том Тилис, боравили су прошле недеље у посети земљама западног Балкана.

            (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари