Блинкен: САД сматрају да се ситуација у Украјини може решити дипломатски

НАГЛАСИО ДА И ЗЕЛЕНСКИ РАЧУНА ДА ЋЕ СЕ ТО ДОГОДИТИ „ПОСЛЕ НЕКОГ ВРЕМЕНА“

* У Јужној Африци рекао и да „САД морају да бране идеју да су украјински суверенитет и независност важни за саме Украјинце и цео свет“

____________________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе сматрају да се ситуација у Украјини може решити дипломатским методима – изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на конференцији за новинаре у Јужној Африци.

       „Ми се, као и украјински председник [Владимир Зеленски], надамо да ћемо после неког времена видети да се све ово реши дипломатским путем. Али, у исто време, САД морају да бране идеју да су украјински суверенитет и независност важни за саме Украјинце и цео свет“, нагласио је Блинкен.

       Блинкен је 30. јула обавестио министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебу о свом недавном телефонском разговору са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

       Прес-служба Стејт департмана САД саопштила је да је Блинкен предочио Лаврову „непоколебљиву подршку САД суверенитету и независности Украјине“.

       Како је саопштило руско Министарство иностраних послова, Лавров је скренуо пажњу Блинкену на чињеницу да даље наоружавање Кијева само продужава сукоб и умножава жртве.

       Блинкен је у међувремену рекао да је тај његов разговор са Лавровом био „искрен и директан“.

       Амерички спољнополитички експерти Стивен Сајмон и Џонатан Стивенсон су 30. јула у чланку за The National Interest указали да власти САД треба да убеде Украјину да оконча сукоб, промени тактику према Русији и тражи компромис у преговорима.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари