Бивши шеф чешке војне шпијунаже: Украјину чека потпуни колапс

АНДОР ШАНДОР: А РУСИЈА ЋЕ ЗАУЗЕТИ ПОСЕБНО МЕСТО У СВЕТСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ АРЕНИ

Андор Шандор

* ШАНДОР: „Да САД нису инсистирале на чланству Украјине у НАТО, рат не би ни почео. Једина земља која нема шта да изгуби у овом сукобу су Сједињене Државе, а Запад у целини много губи, или је већ изгубио“

* „Из Кијева чујемо да они воде овај рат да би заштитили чак и нас од Руса. Не слажем се са тим“

________________________________________________________

          БИВШИ шеф чешке војне обавештајне службе Андор Шандор сматра да ће Украјина због сукоба претрпети велике губитке, што ће довести до потпуног колапса те земље, док ће Русија заузети посебно место у светској политичкој арени.

          „Да САД нису инсистирале на чланству Украјине у НАТО, рат не би ни почео. Једина земља која нема шта да изгуби у овом сукобу су Сједињене Државе, а Запад у целини много губи, или је већ изгубио.

          - Кроз историју смо видели сукобе у које ниједна држава није хтела да учествује, али на крају јесу. Бојим се да ћемо ми у Чешкој бити све увученији у украјински сукоб. Из Кијева чујемо да они воде овај рат да би заштитили чак и нас од Руса. Не слажем се са тим – нагласио је Шандор.

          Навео је да је Запад извршио притисак на Украјину да крене у контраофанзиву за коју није била у потпуности ни припремљена нити опремљена.

          Додао је Украјина можда и остварује неке помаке на фронту, али да је питање да ли ће то променити исход рата. И у наставку рекао:

           - Никада нисам веровао да Путин жели да поново створи Совјетски Савез. Он жали због распада Совјетског Савеза, пошто је 25 милиона Руса остало у новим, независним државама. Још је око 50 одсто руске привреде престало да постоји. Али, Путин је, с друге стране, вратио руски национални понос. Какву победу Русија може да оствари у Украјини? Мислим да Руси не желе да окупирају целу Украјину. Бојим се да ће се сукоб у Украјини завршити распадом Украјине, њеним великим губицима и разарањима. Да ће доћи до још једног замрзнутог сукоба у свету, који ће правити многе проблеме делу Европе у коме живимо. На основу историјског искуства, Русија ће и даље бити фактор уједињења за земље Централне и Источне Европе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари