Бивши шеф британског генералштаба суморно и песимистички гледа на исход рата за Украјину

ГЕНЕРАЛ Р. БАРОНС ЈЕДИНО СУГЕРИСАО ЗАПАДУ ДА НЕ ТЕРА УКРАЈИНЦЕ ДА ГИНУ СМРТОНОСНОМ БРЗИНОМ

Део бојишта на екранима

оператора руских дронова

* Британски војни аналитичар Шон БЕЛ: Неуспех украјинске контраофанзиве приморава западне партнере Кијева да размотре алтернативне начине за решавање сукоба. Иза кулиса, већ траже опције. Шеф кабинета генералног секретара НАТО, Стијан Јенсен, није тек тако изјавио да Украјина треба да уступи територију да би постигла трајни мир“        

________________________________________________________________

        БИВШИ начелник заједничке команде британске војске, пензионисани генерал Ричард Баронс, изнео је своје виђење три сценарија даљег развоја војног сукоба у Украјини.

        Изложио их је у обраћањз врху Ваздухопловних снага Украјине.

        ПРВИ СЦЕНАРИО: Одустајање Украјине од даље борбе због неспремности да десеткује сопствене снаге.

        Одмах му је придодао своје коментар:

        „То би била само ужасна одлука и не верујем да ће Украјина на то поћи“.

        ДРУГИ СЦЕНАРИО: Проглашавање привременог прекида ватре уз признање да не постоји војни начин да се постигне одлучујућа победа на бојном пољу.

        КОМЕНТАР БАРОНСА: „Ово не било признање пораза или губитка, већ прихватање статуса кво и обустављање оружаног сукоба. Нажалост, обе стране ће овакву паузу искористиле да скупе снагу и поново се наоружају, а рат би се наставио у будућности са још више смрти и разарања, док бисмо сви ми остали живели у неизвесности“.

        ТРЕЋИ СЦЕНАРИО: Одустајање Запада од захтева Украјине да на бојном пољу постигне брзе резултате (победе) и од претње да ће Кијев престати да подржава.

        КОМЕНТАР: „Цена долажења до победа када се за њих нема снаге била би превисока. Украјина би могла изгубити и оно што је добила исцрпљујући своје снаге јуришањем на моћну руску одбрану“.

        Дакле: ништа добро и повољно за кијевски режим који је пујдао на рат можда понајвише Лондон. Баронс фактички сугерише да се од Украјинаца не тражи да победе Русију. Поготово не самоубилачком брзином...

        Зашто је Баронс суморан и скептичан индиректно је објаснио други Британац - војни аналитичар Шон Бел.

        У чланку написаном за Скај њуз, навео је да неуспех украјинске контраофанзиве приморава западне партнере Кијева да размотре алтернативне начине за решавање сукоба:

        „Иза кулиса, западни лидери већ траже опције. Шеф кабинета генералног секретара НАТО, Стијан Јенсена, није тек тако изјавио да Украјина треба да уступи територију да би постигла трајни мир“.

         Бел је додатно нагласио: „Огромни губици Оружаних снага Украјине и исцрпљивање залиха западног наоружања и војне опреме такође терају савезнике Кијева да преиспитају своју политику“.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари