Бербок оптужила Русију за „светску прехрамбену кризу“

ОБЈАВИЛА ДА ЋЕ СЕ Г7 СУПРОТСТАВИТИ „ПУТИНОВОМ РАТУ ХРАНОМ“    

Аналена Бербок

* Окривила Москву да блокира извоз житарица и додала да то „представља веома велику опасност“

_____________________________________________________

       НЕМАЧКА министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да су земље Г7 (Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, САД, Француска и Јапан) спремне да се суоче са прехрамбеном кризом за коју је оптужила Русију.

       „Веома важно што смо разговарали како да се спремимо да се супротставимо рату храном који Путин води широм света. Хибридни рат нису само тенкови и ракете, већ и лажне вести и пропаганда и рат за храну који већ видимо широм света“, рекла је Бербок, поново оптужујући Москву да блокира извоз житарица.

       Оценила је да то „представља веома велику опасност“:

       „Сви смо свесни да ће, ако климатска криза избије на лето, ситуација постати још гора“.

        Раније је немачки канцелар Олаф Шолц обећао да ће помоћи земљама које би се, због ситуације у Украјини, могле суочити са проблемом хране.

        Директор немачког огранка Светског програма УН за храну, Мартин Фрик, рекао је да је безмало 4,5 милиона тона жита блокирано у лукама Украјине.

       Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров рекао је раније да се прехрамбена криза у свету догодила много пре почетка специјалне операције у Украјини, због пандемије и погрешних проценс западних земаља.

   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари