Бајден у честитки Вучићу: Желимо брзу нормализацију односа између Србије и Косова*

ПРЕДСЕДНИК САД ЖЕЛИ ЈОШ БЛИСКИЈУ САРАДЊУ ПОВОДОМ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА СРБИЈЕ

*  „Примио сам на знање да се Србија под вашим руководством придружила групи од 140 демократских држава из целог света у Уједињеним нацијама у осуди Путиновог рата у Украјини. Важно је да останемо уједињени у слању снажних порука подршке Украјини и осуди бруталног рата који је Русија сама изабрала"

________________________________________________________________

       АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден упутио је честитку предсједнику Србије Александру Вучићу поводом поновног избора и поручио да се радује продубљивању блиске сарадње на унапређењу европских интеграција Србије, проширењу билатералних безбједносних и економских веза и унапређењу регионалне стабилности и просперитета.

       "Ово су времена од кључног значаја за Европу. Примио сам на знање да се Србија под вашим руководством придружила групи од 140 демократских држава из целог света у Уједињеним нацијама у осуди Путиновог рата у Украјини. Важно је да останемо уједињени у слању снажних порука подршке Украјини и осуди бруталног рата који је Русија сама изабрала", навео је Бајден.

       Захвалио је Вучићу на сарадњи и на топлој добродошлици коју је приредио новом амбасадору САД у Србији Кристоферу Хилу, а који је један од најискуснијих америчких дипломата.

       "Амбасадор Хил и тим у нашој амбасади спремни су да подрже Ваше напоре да наставите са јачањем владавине права и борбом против корупције, диверсификацијом извора енергије у Србији и испуњавањем климатских циљева, као и Ваше напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом за све земље Западног Балкана", навео је амерички председник.

       Додао је да с обзиром да су избори прошли жели да охрабри Србију да направи помак напред у промовисању мира и стабилности широм региона и да предузме проактивне кораке, укључујући компромис када је то потребно - у циљу брзе нормализује односа са Косовом кроз дијалог под покровитељством Европске уније.

       "Сједињене Државе ће наставити да се блиско ангажују са Вама, Приштином и нашим партнерима из Европске уније у правцу остварења овог важног циља", поручио је Бајден и додао:

       „Имао сам част да проведем време са Вама када сам посетио Србију као потпредседник 2016. године и уверен сам да можемо да унапредимо блиске везе и заједничке интересе наше две земље, као и да заједнички радимо на превазилажењу изазова миру и безбедности широм света. Наши грађани зависе од нашег вођства; имамо и прилику и обавезу да изградимо мирну будућност укорењену у већој слободи и просперитету за све".

       Региструјте се на нашем  Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари