Бајден предложио Путину да се у догледно време састану у „трећој земљи“

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВАРАЛИ  О ОДНОСИМА СВОЈИХ ЗЕМАЉА, ГЛОБАЛНИМ ПИТАЊИМА И УКРАЈИНИ

Архивски снимак

* Бела кућа објавила: „Председник Бајден је потврдио свој циљ изградње стабилних и предвидљивих односа са Русијом у складу са америчким интересима“

* Кремљ је саопштио да је Путин изложио Бајдену руски приступ политичком решењу за исток Украјине. Притом је нагласио да се Путинов приступ  базира на минским споразумима

______________________________________________________

       ЛИДЕРИ Русије и Сједињених Држава – Владимир Путин и Џо Бајден – телефонски су разговарали. Усред нарастајућег узајамног оптуживања њихових земаља за гомилање војске и наоружања уз границе Украјине, односно Русије.

       Бела кућа је објавила да је Бајден позвао руског колегу да се састану „у трећој земљи“. У овом контексту:

       „Председник Бајден је потврдио свој циљ изградње стабилних и предвидљивих односа са Русијом у складу са америчким интересима. Такође је (Путину) предложио одржавање самита у трећој земљи у наредним месецима на којем би се разговарало о читавом спектру питања са којима се суочавају Сједињене Државе и Русија“.

       У саопштењу америчке стране се наводи да су Бајден и Путин разговарали о низу регионалних и глобалних питања, укључујући намеру Сједињених Држава и Русије да наставе дијалог о стратешкој стабилности и низу питања контроле наоружања и безбедности.

       Беле куће тврди да је Бајден рекао да ће САД „одлучно одговарати на сајбер нападе и мешање Русије у америчке изборе“.

       Двојица лидера су разговарала и о  погоршању ситуације на линији раздвајања у Донбасу.

       Бела кућа је поводом тог дела разговора објавила:

       „Председник Бајден је нагласио да су Сједињене Државе непоколебљиво посвећене суверенитету и територијалном интегритету Украјине. Председник је изразио нашу забринутост због наглог јачања руске војне моћи на окупираном Криму и на границама Украјине и позвао Русију да деескалира тензије“.

        Кремљ је саопштио да је Путин изложио Бајдену руски приступ политичком решењу за исток Украјине.

       Притом је нагласио да се Путинов приступ  базира на минским споразумима.

       Кремљ је поводом главне Бајденове понуде навео:

       „Председник САД је предложио да се  размотри могућност њиховог личног сусрета у догледно време. Шефови држава су се договорили да надлежним државним ресорима наложе да `прораде` питања која су била покретана током разговора“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари