Артјомовск за Украјинце већ постаје „други Мариупољ“ – руска војска их напросто меље

ПОЛОЖАЈ УКРА ЧИНИ КРИТИЧНИМ И ГУБИТАК КУРДЈУМОВКЕ ЈЕР ЈЕ НА УЗВИСИНИ КОЈА ДОМИНИРА ВОЈИШТЕМ

* Московски војни експерт Алексеј ЛЕОНКОВ: „Чим Артјомовск буде ослобођен, имаћемо прилику за продор према Краматорску и Славјанску, а и да коначно опколимо групу украјинских јединица која брани Авдејевку. Осим тога, отвориће се оперативни простор за надирање према Курахову и Павлограду. Зато су украјински команданти - само да би спречили слом фронта – већ досада у борбу увели огроман број војника“

___________________________________________________________

         АРТЈОМОВСК је – уз Мариупољ – постао кључна „карика“ досадашњег рата у Украјини.

         Борбе за тај град, који је до почетка војних операција имао 78.000 становника а кијевска хунта му је променила име у Бахмут, трају већ недељама. И зато што су га Укри – под надзором НАТОвских инжењераца свих последњих шест година претварали у тврђаву.

         Половина Артјомовска је већ под руском контролом, али украјински Генералштаб очајнички покушава да га макар брани што дуже, иако – према различитим изворима – већ данима има 300-500 погинулих и рањених.

         Зато са других фронтова повлачи борбено најспособније јединице и шаље их у пакао одбране Артјомовска.  

Алексеј Леонков 

         Московски војни експерт Алексеј Леонков објашњава зашто:

         „Чим Артјомовск буде ослобођен, имаћемо прилику за продор према Краматорску и Славјанску, а и да коначно опколимо групу украјинских јединица која брани Авдејевку. Осим тога, отвориће се оперативни простор за надирање према Курахову и Павлограду. Зато су украјински команданти - само да би спречили слом фронта – већ досада у борбу увели огроман број војника“.

         Леонков додатно указује: „Та тактика, наравно, доводи до великих губитака. А Украјинци не могу и не смеју да се повуку из Артјомовска иако их наши напросто мељу. Већ је постало јасно да украјинске формације неће моћи да надокнаде велике губитке које трпе у Артјомовску“.

         Положај Украјинаца нарочито је погоршао губитак Курдјумовке јер је то градић на узвисини која доминира равницом око Артјомовска.

         Тако да се ефикасност руске артиљерије знатно повећала.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари