Американци фатално касне у технолошкој трци са Кином

РЕПУБЛИКАНЦИ НАЈАВИЛИ ДА ЋЕ У ДОЊЕМ ДОМУ КОНГРЕСА САД ФОРМИРАТИ „КОМИТЕТ ЗА КИНУ“

* Тврде да је то неопходно јер се Кина бави „крађом америчке интелектуалне својине“. Пре свега, технологија од којих зависи будуће светско лидерство или САД (или Кине)

* На ову тему управо је објављена књига пензионисаног америчког генерала Роберта Спалдинга. Наслов књиге је „Тајни рат: како је Кина преузела иницијативу док су америчке елите спавале“. А генерал оцењује да је Барак Обама јкрив за све јер је у закону „Америка конкурише“ из 2011. године избрисао 240 година америчког искуства у заштити ауторских права и проналазака

* Америка је на крају Хладног рата, 1991. године, на иновације трошила и до два одсто БДП-а. Сада троши 0,7 одсто. развоја вештачке интелигенције и квантних технологија у којима је Пекинг далеко испредњачила. А Кинези су већ направили и вештачко сунце - највеће на свету и десет пута врелије од Сунца. Могуће је да ће то „сунце“ снабдевати енегијом кинеску станицу за истраживање Месеца

* Генерал Спалдинг предлаже да се бизнису (америчком) одузме право да одлучује о стварима битним технолошку, научну и војну трку са Кином и да се ту све полуге контроле сконцентришу у ​​рукама државе

* Покушаји САД да блокирају извоз полупроводника у Кину, могу америчке компаније коштати губитка 18 одсто глобалног тржишта и 37 одсто прихода до 2025. године

_____________________________________________________________

       Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ

       ДОБАР почетак на новој функцији: републиканац Кевин Макарти, који је управо постао председник Представничког (доњег) дома Конгреса САД, обећао је да ће, чим буде потврђено његово именовање, формирати посебан „комитет за Кину“.

       Објаснио је: „Зато што се Кина бави „крађом америчке интелектуалне својине“. Нагласио је да има у виду, пре свега, „технологије од којих зависи будуће светско лидерство или САД (или Кине).

Кевин Мекарти

       „Крађа“ као одговор на сва питања стар је колико и лажна и компромитована америчка крилатица „Кинези ће населити Сибир и руски Далеки исток“.

       Али, поставља се питање: има ли се шта (у)красти од Америке?

       На ову тему управо је објављена књига пензионисаног америчког генерала Роберта Спалдинга, а на сајту Херитиџ фондације појавио се интервју с њим.

       Генерал се бави технологијама. Тачније,  томе како је сама Америка препустила технолошко лидерство Кини.

       Наслов Спалдингове књиге је „Тајни рат: како је Кина преузела иницијативу док су америчке елите спавале“.

       По тој књизи је управо снимљен документарни филм под називом „Трка за иновацијама“.

       Ево шта произлази из генераловог рада: Барак Обама је крив за све јер је у закону „Америка конкурише“ из 2011. године избрисао 240 година америчког искуства у заштити ауторских права и проналазака. Мада, кад се боље погледа, и пре Обаме је све ишло наопако.

Генерал Роберт Спалдинг

       Наиме, на крају Хладног рата, 1991. године, Америка је на иновације трошила и до два одсто БДП-а. Сада троши 0,7 одсто.

       Америчка инфраструктура је постала трећеразредна, ланци снабдевања су се скоро у потпуности преселили у Кину. Штавише, већина талентованих америчких проналазача сада је у иностранству где ради по позивима. Наравно, и у Кини, главном азијском конкуренту САД.

       А Кина је радила супротно: повећавала је финансирање проналазача и заштиту проналазака. Зато се сав потенцијал за нове технологије пребацио тамо.

       Генерал Спалдинг има добру реч за програм „Made in China 2025“ који је можда био главни сигнал америчкој владајућој класи да му глобално вођство можда измиче из руку.

       Јер, остале су још само три године до реализације тог кинеског програма, а генералу је већ јасно да није ствар само у полупроводницима и да није довољно што САД покушавају да спрече улазак најсложенијих чипова у Кину. Тим пре што постоје програми развоја вештачке интелигенције и квантних технологија у којима је Пекинг далеко испредњачила.

       А то уопште није све.

       Кинези су већ направили вештачко сунце - највеће на свету. У ствари, оно је десет пута врелије од Сунца. А то је експериментални фузиони реактор, на коме је неколико земаља (укључујући Русију) заједно радило од 2006. године.

       Тешко је проценити да ли ће ово „сунце“ снабдевати енегијом кинеску станицу за истраживање Месеца. Међутим, водећи кинески стручњаци и то већ знају.

       Али, ​​вратимо на великим плановима будућег председника америчког Представничког дома.

       Његова посебна комисија неће наћи ништа ново. А и ако нађе и предложи, биће потребне године да САД поврате технолошко лидерство. За то време, наравно, конкуренти неће спавати. Другим речима, реч је о веома дугорочном задатку.

       Генерал Спалдинг томе приступа војнички: потребно је одузети бизнису (америчком) право да одлучује у овој области и концентрисати све полуге контроле у ​​рукама државе, односно људи у униформама.

       Све ово има и директну везу са Русијом.

       У почетку је функционисао план А: постепено задавити Кину и Русију новим санкцијама, а за интензивирање процеса пронаћи спектакуларне разлоге за то.

       У случају Русије - то је Украјина, а за Кину -  Тајван.

       План А је предвиђао и окупљање западне коалиције против конкурената и придобијање на своју страну целог или безмало целог света.

       Ове јесени је постало потпуно јасно да тај план није успео и да је почела снажна економска криза, пре свега међу западњацима и њиховим стварним или потенцијалним сателитима.

       Одржано је неколико међународних састанака на високом нивоу, пре свега Г20 у Индонезији, који су разоткрили ширину незадовољства Западом у свету у развоју.

       А међу најближим савезницима САД - запрепашћење и стењање.

       Међутим, Запад нема план Б: зато радије, говори о потреби да се направи пауза... како би избегао превише деструктиван војни сукоб са конкурентима.

       Што се тиче Русије, приметно је да се донедавно на Западу радило на максималном продужавању сукоба у Украјини, а данас се све више говори - само о преговорима. Друга ствар је што још нико није одлучио: какви преговори, о чему и с ким.

       Kонкуренцијa две суперсиле, САД и Кине, слична је, мада не сасвим. Идеја да међу њима не треба бити много сукоба - изгледа очигледно.  

       Покушаји САД да блокирају извоз полупроводника у Кину, могу америчке компаније коштати губитка 18 одсто глобалног тржишта и 37 одсто прихода до 2025. године.

       У том случају ће Америка морати да смањи улагања у развој иновација. А ово се тиче само полупроводника.

       Шта, зар опет нешто нису добро прорачунали?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари