Америка забранила Huawei да би задржала монопол на шпијунирање целе планете

ЖЕЛИ ДА И СМАРТФОНИ И ДАЉЕ РАДЕ ЗА „ВЕЛИКУ АМЕРИКУ“, А НЕ ЗА СИ ЂИНПИНГА

* У Вашингтону објављено: „Влада САД уводи забрану продаје и увоза комуникационих уређаја кинеских произвођача паметних телефона и добављача мрежне опреме Huawei и ZTE. Они представљају неприхватљив ризик за националну безбедност. Зато ниједан нови уређај компаније Huawei или ZTE не може бити одобрен“.

* Најсмешније је што се у погледу држања под надзором, уништавања анонимности, шпијунирања личних података итд. Huawei не разликује од уређаја које производи Apple

* Америци у овој работи нема равног и не требају јој никакви конкуренти. Зато случај Huawei није само епизода трговинског рата, то је сам рат за обавештајне податке и потпуну контролу становништва

________________________________________________________

       Аутор: Игор МАЉЦЕВ

       СХВАТАМ зашто су бургери интелектуалци са обе стране барикада мало-мало потезали Орвела и његову „1984“. И кад је било уместо и кад није, али толико често да је то већ постало нека врста баналности. А онда је на сцену ступио амерички телекомуникациони орган FCC - и све је заискрило новим бојама.

       Јер, САД су управо забраниле продају свега што производи кинеска корпорација Huawei.

       FCC је саопштио: „Влада САД уводи забрану продаје и увоза комуникационих уређаја кинеских произвођача паметних телефона и добављача мрежне опреме Huawei и ZTE. Они представљају неприхватљив ризик за националну безбедност. Зато ниједан нови уређај компаније Huawei или ZTE не може бити одобрен“.

       Комесар FCC Брендон Цар потом је открио да постоји и могућност одузимања већ издатих дозвола.

       Још пре четири године – када је у Ванкуверу, на захтев САД, била ухапшена ћерка оснивача Huawei Вангџоу Менг – било је јасно да је Huawei Американцима трн у оку. Да поента није ни у каквој безбедности, нити у „блискости компаније кинеској држави”.

       То Американци увек подмећу конкурентима.

       Свако ко је покушао да ради на америчком тржишту прошао је кроз ово: крену оптужбе за нелојалну конкуренцију која се обично своди на присуство, на пример, државних субвенција нечијој робе. Чак и ако су то само посебне цене електричне енергије за предузећа.

       Тако они бију по странцима. А када Американци уводе милијарде долара субвенција за нешто „зелено“, онда је то сасвим друга ствар и не тиче се других.

       Поред Huawei и ZTE -а, пресуда се односи и на апарате компаније Hytera Communications, а такође на Hangzhou Hikvision Digital Technology и Dahua Technology.

       Њихови производи „не могу бити одобрени све док FCC не потврде да се уређаји које праве неће користити за јавну безбедност, безбедност владиних објеката или друге сврхе у сфери (америчке) националне безбедности“.

       Најсмешније је што се у погледу држања под надзором, уништавања анонимности, шпијунирања личних података итд. Huawei не разликује од уређаја које производи Apple.

       Све у свему, ми смо у свет "1984" ушли смо са широким, задовољним потрошачким осмехом.

       Сетите се како сте се и сами гласно смејали извештајима да Facebook преко ваших камера и микрофона прислушкује ваше станове преко кључних речи. Наводно да би побољшао рекламне поруке.

       Галамило се о теорији завере итд. А сад су се сви нешто ућутали.

       Није чак више ствар ни у томе да нема теорије завере која се није обистинила.

       Све што раде стоји на шпијунажи, крађи података и говорних датотека, прсретању преписке, геолоцирањима… А многи мисле: све је у реду – то је нови сјајни град на брду.

        Вероватно и овце тако мисле када их терају на клање.

       Тешко да се ово уклапа у Хакслијеву терминологије, али је ту негде.

       Америци у овој работи нема равног и не требају јој никакви конкуренти. Зато случај Huawei није само епизода трговинског рата, то је сам рат за обавештајне податке и потпуну контролу становништва.

       Американци сматрају да то могу да раде само они. Наравно да Кину виде као претњу, пре свега по ономе што из ње долази у области телекомуникација и BigDATA.

       По колонијалном принципу, из Кине би требало да долазе само амерички Apple телефони које склапају вредни кинески радници у фабрикама Фоксона. A сами ти телефонии су наштеловани за прикупљање података за Велику Америку, а не за Комунистичку партију Кине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари