Фукујама: Неки у САД хтели би да имају лидера попут Путина

КРАЈ СВОГ „КРАЈА ИСТОРИЈЕ“ ПРИЗНАО НА САСТАНКУ „ЈАЛТИНСКЕ ЕВРОПСКЕ СТРАТЕГИЈЕ“

 

* Оценио да ће исход рата у Украјини директно утицати на судбину Грузије, Молдавије и Казахстана, а и на вероватноћу избијања рата између Кине и Тајвана

        

(Фото: Profimedia)

         ТВОРАЦ теорије „краја историје“ – амерички Јапанац Френсис Фукујама – не само да признаје да није био у праву, него и лично описује шта Русија ради са његовим „крајем“.

         Наступивши на годишњем састанку Јалтинске европске стратегије, оценио је да ће исход рата између Русије против Украјине бити одлучујући и за суседне земље и за цео свет.

         Исход би, према Фукујами, могао директно да утиче на судбину Грузије, Молдавије и Казахстана:

         „Свака од те три земље ће одмах бити погођена ако Русија победи, издржи и задржи освојене украјинске територије. Русија има претензије и на суверене територије тих земаља“.

         Додао је да ће исход рата утицати и на азијски регион, јер ће од њега зависити вероватноћа рата између Кине и Тајвана.

         Фукујама је – иако је његов „крај историје“ требало да Американцима обезбеди вечну планетарну доминацију – морао да изговори и ово:

          „Резултат рата ће утицати и на ситуацију унутар Сједињених Држава, где представници десничарских политичких снага гравитирају моделу управљања јаке руке, преферирајући да као свог лидера виде некога попут Путина“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари